BAHAN
1 ekor ikan siakap segar, di bersihkan dan di toskan.
3 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 labu bawang besar - dikisar
1 batang serai - dikisar
Bahan2 di atas di kisar hingga halus
Garam & Gula secukup rasa
4 helai daun limau purut
Daun pisang & aluminium foil untuk membalut ikan
Minyak untuk menumis
CARANYA
Panaskan minyak dikuali, letakan bahan2 yang di kisar, goreng bersama daun limau purut. Bila bau sambal mula bangkit letakan garam dan gula secukup rasa. Bila sambal mula pekat tutup api. Tepikan sebentar. Bentangkan daun pisang, letakan ikan siakap di tengah daun pisang, letakan sambal nya di atas ikan siakap. Letakan sambal di perut ikan siakap. Sapukan rata2 sambal tadi diseluruh ikan siakap. Kemudian balutkan ikan dengan daun pisang rapi2 dan bungkus pula dengan aluminum foil. Panaskan oven pada suhu 160C. Letakan bungkusan di tengah oven biarkan ia masak selama 15mins. Sesudah itu buka bungkusan nya dan panggang ikan nya selama 5 mins di api atas atau grill pada suhu 180C. Sajikan panas2 bersama juadah lain untuk berbuka.
No comments:
Post a Comment