Thursday, 18 July 2013

Cheese Cake Lemonade..


BAHAN A:
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar
5 biji kuning telur
2 sb jus lemon
1/4 sk garam
60 gm tepung (diayak)
20 gm tepung jagung (diayak)


CARANYA
Cairkan cream cheese, butter & susu guna kaedah double- boiler..biarkn sejuk..mskkn campuran tepung dlm adunan cream cheese..kacau sebati dgn senduk @ spatula..mskkn kuning telur, garam & jus lemon..gaul sebati.

BAHAN B:
140 gm gula
5 biji putih telur
1 sk jus lemon

CARANYA
Pukul putih telur & jus lemon hingga berbuih...
mskkn gula sedikit demi sedikit sambil terus pukul hingga bertanduk (meringue).

Ambil 1/3 adunan meringue (B) & sebatikan dgn adunan cheese (A)..
apabila dh sebati, mskkn 1/3 adunan meringue lg & kacau sebati dgn perlahan2..
apabila dh sebati, mskkn lg baki meringue & kacau sebati dgn perlahan2..
tuang dlm loyang yg disapu margerin n lapik kertas..loyang kecil biar kek jd tinggi..
panaskan oven terlebih dahulu suhu 160 c..bakar selama 1 jam dgn kaedah bain-marie @ water-bath..
loyang berisi air panas mendidih letak kt tingkat plg bawah n loyang kek letak kt tingkat yg tengah2..
bila kek dah msk, biar sekejap dlm oven yg dah ditutup suiznya..
dah sejuk blh toping ikut kreativiti masing2..simpan dlm peti sejuk..
Resepi: Mari makan withcikaton

Photo: Cheese Cake Lemonade @ Mari Makan Withcikaton 


Resepi Cheese Cake Lemonade Mudah 

Bahan2 A:
 250 gm cream cheese
 50 gm butter
 100 ml susu segar
 5 biji kuning telur
 2 sb jus lemon
 1/4 sk garam
 60 gm tepung (diayak)
 20 gm tepung jagung (diayak)
 
Bahan2 B:
 140 gm gula 
5 biji putih telur 
1 sk jus lemon
 
Cara2 A:
 Cairkan cream cheese, butter & susu guna kaedah double- boiler..biarkn sejuk..mskkn campuran tepung dlm adunan cream cheese..kacau sebati dgn senduk @ spatula..mskkn kuning telur, garam & jus lemon..gaul sebati.
 
Cara2 B:
 Pukul putih telur & jus lemon hingga berbuih...mskkn gula sedikit demi sedikit sambil terus pukul hingga bertanduk (meringue).
 
Ambil 1/3 adunan meringue (B) & sebatikan dgn adunan cheese (A)..apabila dh sebati, mskkn 1/3 adunan meringue lg & kacau sebati dgn perlahan2..apabila dh sebati, mskkn lg baki meringue & kacau sebati dgn perlahan2..tuang dlm loyang yg disapu margerin n lapik kertas..loyang kecil biar kek jd tinggi..panaskan oven terlebih dahulu suhu 160 c..bakar selama 1 jam dgn kaedah bain-marie @ water-bath..loyang berisi air panas mendidih letak kt tingkat plg bawah n loyang kek letak kt tingkat yg tengah2..bila kek dah msk, biar sekejap dlm oven yg dah ditutup suiznya..dah sejuk blh toping ikut kreativiti masing2..simpan dlm peti sejuk.. slmt mencuba :)

~ Sharing is Caring ~

No comments:

Post a Comment