BAHAN A:
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar
5 biji kuning telur
2 sb jus lemon
1/4 sk garam
60 gm tepung (diayak)
20 gm tepung jagung (diayak)
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar
5 biji kuning telur
2 sb jus lemon
1/4 sk garam
60 gm tepung (diayak)
20 gm tepung jagung (diayak)
CARANYA
Cairkan cream cheese, butter & susu guna kaedah double- boiler..biarkn sejuk..mskkn campuran tepung dlm adunan cream cheese..kacau sebati dgn senduk @ spatula..mskkn kuning telur, garam & jus lemon..gaul sebati.
BAHAN B:
140 gm gula
5 biji putih telur
1 sk jus lemon
CARANYA
Pukul putih telur & jus lemon hingga berbuih...
mskkn gula sedikit demi sedikit sambil terus pukul hingga bertanduk (meringue).
Ambil 1/3 adunan meringue (B) & sebatikan dgn adunan cheese (A)..
Ambil 1/3 adunan meringue (B) & sebatikan dgn adunan cheese (A)..
apabila dh sebati, mskkn 1/3 adunan meringue lg & kacau sebati dgn perlahan2..
apabila dh sebati, mskkn lg baki meringue & kacau sebati dgn perlahan2..
tuang dlm loyang yg disapu margerin n lapik kertas..loyang kecil biar kek jd tinggi..
panaskan oven terlebih dahulu suhu 160 c..bakar selama 1 jam dgn kaedah bain-marie @ water-bath..
loyang berisi air panas mendidih letak kt tingkat plg bawah n loyang kek letak kt tingkat yg tengah2..
bila kek dah msk, biar sekejap dlm oven yg dah ditutup suiznya..
dah sejuk blh toping ikut kreativiti masing2..simpan dlm peti sejuk..
Resepi: Mari makan withcikaton
No comments:
Post a Comment