Wednesday, 24 July 2013

Manisan Labu..

BAHAN670g Sagu ( dibilas dan direndam hingga kembang & ditoskan )
1 liter Air
130ml Santan
1¼ sudu besar Tepung beras ( digaul dengan 2½ sudu besar air )
1/8 sudu teh Garam
6 sudu besar Gula
Labu



CARANYA(1) Kukus labu hingga lembut.
(2) Lenyekkan atau kisar dengan pemproses makanan hingga halus.
(3) Didihkan air dalam periuk, masukkan sago. Kacau dan pasang penutup lalu padam api. Ketepikan selama 10 minit. Bilas sago dengan air bersih secara berterusan.
(4) Didihkan 1 liter air, masukkan labu lenyek. Kacau hingga sekata.
(5) Tambahkan santan dan campuran tepung beras untuk tujuan pemekatan. Taburkan Garam.
(6) Masukkan sago tadi dan gula. Kacau sebati. Angkat dan hidang.


Resepi: Chef Arm


MANISAN LABU.

Bahan-bahan:

670g Sagu ( dibilas dan direndam hingga kembang & ditoskan )
1 liter Air
130ml Santan
1¼ sudu besar Tepung beras ( digaul dengan 2½ sudu besar air )
1/8 sudu teh Garam
6 sudu besar Gula

Cara Menyediakan:

(1) Kukus labu hingga lembut.

(2) Lenyekkan atau kisar dengan pemproses makanan hingga halus.

(3) Didihkan air dalam periuk, masukkan sago. Kacau dan pasang penutup lalu padam api. Ketepikan selama 10 minit. Bilas sago dengan air bersih secara berterusan.

(4) Didihkan 1 liter air, masukkan labu lenyek. Kacau hingga sekata.

(5) Tambahkan santan dan campuran tepung beras untuk tujuan pemekatan. Taburkan Garam.

(6) Masukkan sago tadi dan gula. Kacau sebati. Angkat dan hidang

No comments:

Post a Comment