Tuesday, 16 July 2013

Pulau Yee Mee...

BAHAN
3 sudu besar Minyak masak
½ labu Bawang besar ( dicincang halus )
3 ekor Udang besar (untuk hiasan)
5 ekor Udang besar ( buang kulit & cincang halus )
1 ekor Sotong
1 biji Yee mee ( dicelur dengan air panas )
400 ml Air
1 sudu teh Tepung jagung ( digaul dengan 2 sudu besar air )
Sedikit Garam
1 sudu teh Gula

BAHAN A: ( dibancuh )
100g Cili Boh
450 ml Air rebusan kulit udang


BAHAN B:

½ biji Tomato ( dicincang halus )
½ batang Lobak merah ( dihiris panjang )
7 biji Cendawan butang( dipotong kecil )
¼ biji Lada benggala hijau ( dipotong kecil )
¼ biji bunga kobis ( dipotong kecil )
¼ biji Brokoli ( dipotong kecil )
¼ sudu teh Serbuk Lada Hitam
½ sudu teh Perencah Pati Ayam

CARANYA:

(1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang hingga layu, masukkan udang dan sotong, kacau supaya masak.Masukkan bancuhan air rebusan udang, garam dan gula.
(2) Setelah didih, masukkan semua bahan (B).
(3) Masak hingga pekat dan naik minyak. Masukkan campuran tepung jagung sekiranya hendak pekatkan lagi kuah. Padamkan api apabila sudah mendidih.
(4) Tuangkan kuah pada yee mee yang telah dicelur. Dihidang panas.


Resepi: Chef Arm


Photo: PULAU YEE MEE.

Bahan-bahan:

3 sudu besar Minyak masak
½ labu Bawang besar ( dicincang halus )
3 ekor Udang besar (untuk hiasan)
5 ekor Udang besar ( buang kulit & cincang halus )
1 ekor Sotong
1 biji Yee mee ( dicelur dengan air panas )
400 ml Air
1 sudu teh Tepung jagung ( digaul dengan 2 sudu besar air )
Sedikit Garam
1 sudu teh Gula

Bahan A: ( dibancuh )

100g Cili Boh
450 ml Air rebusan kulit udang

Bahan B:

½ biji Tomato ( dicincang halus )
½ batang Lobak merah ( dihiris panjang )
7 biji Cendawan butang( dipotong kecil )
¼ biji Lada benggala hijau ( dipotong kecil )
¼ biji bunga kobis ( dipotong kecil )
¼ biji Brokoli ( dipotong kecil )
¼ sudu teh Serbuk Lada Hitam
½ sudu teh Perencah Pati Ayam

Cara Menyediakan:

(1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang hingga layu, masukkan udang dan sotong, kacau supaya masak.Masukkan bancuhan air rebusan udang, garam dan gula.

(2) Setelah didih, masukkan semua bahan (B).

(3) Masak hingga pekat dan naik minyak. Masukkan campuran tepung jagung sekiranya hendak pekatkan lagi kuah. Padamkan api apabila sudah mendidih.

(4) Tuangkan kuah pada yee mee yang telah dicelur. Dihidang panas.

No comments:

Post a Comment