Wednesday, 17 July 2013

Nasi Lada Hitam Dengan Keju...

BAHAN:
3 sudu besar Minyak masak
2 ketul Paha ayam ( dibuang tulang & dipotong kepada 16 ketul )
1 biji Bawang Bombay ( dipotong dadu )
½ biji Lada benggala hijau
½ biji Lada benggala merah
1 sudu besar Serbuk Lada Hitam
1 sudu teh Tepung kentang ( digaul dengan 3 sudu besar air )
1 blok Keju Cheddar
Sedikit Daun bawang ( untuk hiasan )
2 cawan Beras wangi ( dicuci )
2 ½ cawan Air


CARANYA

(1) Masak beras wangi & air dengan menggunakan periuk nasi elektrik.
(2) Panaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau. Tambah masuk ayam, kacau-goreng 1 minit dan masukkan serbuk lada hitam. Didihkan.
(3) Masukkan lada benggala dan pekatkan sos dengan pes tepung kentang.
(4) Ambil satu mangkuk sup, masukkan ½ nasi di dasarnya, kemudian letakkan selapis adunan ayam lada hitam. Seterusnya, tutup dengan separuh nasi yang tinggal.
(5) Tambah dengan sedikit adunan ayam tadi.
(6) Taburkan keju Cheddar yang baru diparut.
(7) Bakar pada 180C selama 10 minit. Hidang panas.

Resepi: Chef Arm
 

Photo: NASI LADA HITAM DENGAN KEJU.

Bahan-bahan:

3 sudu besar Minyak masak
2 ketul Paha ayam ( dibuang tulang & dipotong kepada 16 ketul )
1 biji Bawang Bombay ( dipotong dadu )
½ biji Lada benggala hijau
½ biji Lada benggala merah
1 sudu besar Serbuk Lada Hitam
1 sudu teh Tepung kentang ( digaul dengan 3 sudu besar air )
1 blok Keju Cheddar
Sedikit Daun bawang ( untuk hiasan )
2 cawan Beras wangi ( dicuci )
2 ½ cawan Air

Cara Menyediakan:

(1) Masak beras wangi & air dengan menggunakan periuk nasi elektrik.

(2) Panaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau. Tambah masuk ayam, kacau-goreng 1 minit dan masukkan serbuk lada hitam. Didihkan.

(3) Masukkan lada benggala dan pekatkan sos dengan pes tepung kentang.

(4) Ambil satu mangkuk sup, masukkan ½ nasi di dasarnya, kemudian letakkan selapis adunan ayam lada hitam. Seterusnya, tutup dengan separuh nasi yang tinggal.

(5) Tambah dengan sedikit adunan ayam tadi.

(6) Taburkan keju Cheddar yang baru diparut.

(7) Bakar pada 180C selama 10 minit. Hidang panas.

No comments:

Post a Comment