Monday, 22 July 2013
Ikan Keli Masak Lemak Bersalai...Resepi Chef Arm..
BAHAN:
600 gm ikan keli
200 gm pucuk pegaga
2 batang serai
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
garam secukupnya
BAHAN DIKISAR :
10 tangkai cili padi
2 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
CARANYA:
Bersihkan ikan keli dan rendam di dalam air garam.
.
Kemudian,salai di atas bara api sehingga masak..Ketepikan.
.
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan cair dan serai..
Masak dengan api yang perlahan supaya santan tidak pecah minyak..Kacau sekali sekala dan biarkan
mendidih..
Kemudian,masukkan pucuk pegaga dan apabila pucuk pegaga hampir masak,masukkan ikan keli dan santan
pekat..
Masukkan garam secukup rasa dan biarkan kuah mendidih,kacau dengan perlahan..
Sedia untuk dihidang…
Labels:
Resepi Masakan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment