Monday, 22 July 2013

Ikan Keli Masak Lemak Bersalai...Resepi Chef Arm..



BAHAN:

600 gm ikan keli

200 gm pucuk pegaga


2 batang serai

2 cawan santan pekat

2 cawan santan cair


garam secukupnya




BAHAN DIKISAR :


10 tangkai cili padi


2 ulas bawang merah


1 inci kunyit hidup


CARANYA:

Bersihkan ikan keli dan rendam di dalam air garam.
.
Kemudian,salai di atas bara api sehingga masak..Ketepikan.
.
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan cair dan serai..


Masak dengan api yang perlahan supaya santan tidak pecah minyak..Kacau sekali sekala dan biarkan 


mendidih..

Kemudian,masukkan pucuk pegaga dan apabila pucuk pegaga hampir masak,masukkan ikan keli dan santan 

pekat..

Masukkan garam secukup rasa dan biarkan kuah mendidih,kacau dengan perlahan..

Sedia untuk dihidang…

No comments:

Post a Comment