BAHAN:
6 keping roti hotdog
4 keping beef patty (daging burger) - hancurkan
1 biji bawang besar - dipotong kiub
3 biji telur
lada putih
garam
mentega
mayonnaise
sos cili
6 keping roti hotdog
4 keping beef patty (daging burger) - hancurkan
1 biji bawang besar - dipotong kiub
3 biji telur
lada putih
garam
mentega
mayonnaise
sos cili
CARANYA
1. Dalam mangkuk, campurkan bawang besar yg dipotong kiub, daging burger hancur, telur, lada putih dan garam (agak-agak, secukup rasa). Kacau adunan hingga sebati.
2. Belah roti hotdog dan sapukan dgn mentega.
3. Cairkan mentega. Perlahankan api (penting). Sudukan adunan cukup-cukup bentuk roti hotdog.
4. Telangkupkan roti hotdog diatas adunan. Tekan sikit supaya melekat. Kawal api biar kecil agar daging betul-betul masak.
5. Apabila roti sudah garing, angkat. Sapukan mayo dan cili sos. Tutup roti dan potong kecil. Hidangkan.
NOTA
- Jika sukar kawal api dan risau roti kurang masak, boleh goreng separuh masak daging burger hancur bersama-sama bawang besar, serbuk lada putih dan garam. Kemudian, angkat dan kacau bersama-sama telur (langkah 1)
-Jika suka pedas boleh tambahkan serbuk kari dalam langkah 1.
No comments:
Post a Comment