BAHAN
2 cwn tepung gandum
3 cwn santan kelapa
2 biji telur
1 sudu mkn pandan emelco/jus pandan
Gula pasir secukupnya sbg inti
Sedikit minyak utk lenser acuan
Sedikit garam
sedikit pewarna hijau
CARANYA
1. Satukan tepung gandum, santan, pandan emelco, telur dan tambahkan sedikit garam. Kacau rata dgn whisk hingga sebati dan tapis adunan td. Ketepikan.
2. Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas. Gunakan api yg kecil. Lenser sedikit minyak pd setiap ruang acuan.
3. Isikan adunan td ke dlm setiap acuan hingga hampir penuh. Letakkan gula pasir di atasnya. Tutup permukkan acuan dgn tudung periuk. Masak hingga kuih menjadi pucat & x melekat bila di sentuh.
4. Oles sikit minyak setiap kali memasak kuih yg baru.
Resepi: Oleh:Isma Maisarah
www.facebook.com/bukuresepi
BAHAN
2 cwn tepung gandum
3 cwn santan kelapa
2 biji telur
1 sudu mkn pandan emelco/jus pandan
Gula pasir secukupnya sbg inti
Sedikit minyak utk lenser acuan
Sedikit garam
sedikit pewarna hijau
2 cwn tepung gandum
3 cwn santan kelapa
2 biji telur
1 sudu mkn pandan emelco/jus pandan
Gula pasir secukupnya sbg inti
Sedikit minyak utk lenser acuan
Sedikit garam
sedikit pewarna hijau
CARANYA
1. Satukan tepung gandum, santan, pandan emelco, telur dan tambahkan sedikit garam. Kacau rata dgn whisk hingga sebati dan tapis adunan td. Ketepikan.
2. Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas. Gunakan api yg kecil. Lenser sedikit minyak pd setiap ruang acuan.
3. Isikan adunan td ke dlm setiap acuan hingga hampir penuh. Letakkan gula pasir di atasnya. Tutup permukkan acuan dgn tudung periuk. Masak hingga kuih menjadi pucat & x melekat bila di sentuh.
4. Oles sikit minyak setiap kali memasak kuih yg baru.
1. Satukan tepung gandum, santan, pandan emelco, telur dan tambahkan sedikit garam. Kacau rata dgn whisk hingga sebati dan tapis adunan td. Ketepikan.
2. Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas. Gunakan api yg kecil. Lenser sedikit minyak pd setiap ruang acuan.
3. Isikan adunan td ke dlm setiap acuan hingga hampir penuh. Letakkan gula pasir di atasnya. Tutup permukkan acuan dgn tudung periuk. Masak hingga kuih menjadi pucat & x melekat bila di sentuh.
4. Oles sikit minyak setiap kali memasak kuih yg baru.
Resepi: Oleh:Isma Maisarah
www.facebook.com/bukuresepi
www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment