Tuesday, 16 July 2013

Nasi Keladi Wangi...

BAHAN
300g Beras wangi putih (bersihkan dengan air dan tuaskan)
380 ml Air
3 sudu besar Minyak masak
1 sudu teh Bawang merah ( cincang )
1 sudu teh Bawang putih ( cincang )
25g Udang kering ( direndam dalam air & dicincang halus )
20g Cendawan hitam kering ( direndam air & dipotong kuib )
200g Daging dada ayam ( dibersih dan dipotong kuib )
300g Keladi ( dipotong kuib )
2 tangkai Daun bawang ( dihiris halus )



BAHAN (A):
¼ sudu teh Garam
¼ sudu teh Gula
¼ sudu teh Serbuk Lada Hitam
½ sudu teh Minyak bijian
½ sudu teh Tepung ubi

BAHAN (B):
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis
½ sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Minyak bijian

CARANYA
(1) Perapkan daging ayam dengan bahan-bahan (A) selama 10 minit.
(2) Panaskan minyak dalam kuali, goreng bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan. Masukkan udang kering dan goreng sehingga wangi.
(3) Masukan cendawan, daging ayam dan keladi, goreng selama 4 – 5 minit, ketepikan.
(4) Masukkan beras putih ke dalam periuk nasi elektrik. Tambah air dan bahan-bahan (B), kacau dengan rata sebelum mulakan proses memasak.
(5) Apabila nasi hampir masak, masukkan kembali lauk-lauk yang dimasak tadi. Gaul dengan sekata.
(6) Taburkan daun bawang sebelum hidang.

Resepi: Chef Arm
 

Photo: NASI KELADI WANGI.

Bahan-bahan:

300g Beras wangi putih (bersihkan dengan air dan tuaskan)
380 ml Air
3 sudu besar Minyak masak
1 sudu teh Bawang merah ( cincang )
1 sudu teh Bawang putih ( cincang )
25g Udang kering ( direndam dalam air & dicincang halus )
20g Cendawan hitam kering ( direndam air & dipotong kuib )
200g Daging dada ayam ( dibersih dan dipotong kuib )
300g Keladi ( dipotong kuib )
2 tangkai Daun bawang ( dihiris halus )

Bahan-bahan (A):

¼ sudu teh Garam
¼ sudu teh Gula
¼ sudu teh Serbuk Lada Hitam
½ sudu teh Minyak bijian
½ sudu teh Tepung ubi

Bahan-bahan (B):

1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis
½ sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Minyak bijian

Cara Menyediakan:

(1) Perapkan daging ayam dengan bahan-bahan (A) selama 10 minit.

(2) Panaskan minyak dalam kuali, goreng bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan. Masukkan udang kering dan goreng sehingga wangi.

(3) Masukan cendawan, daging ayam dan keladi, goreng selama 4 – 5 minit, ketepikan.

(4) Masukkan beras putih ke dalam periuk nasi elektrik. Tambah air dan bahan-bahan (B), kacau dengan rata sebelum mulakan proses memasak.

(5) Apabila nasi hampir masak, masukkan kembali lauk-lauk yang dimasak tadi. Gaul dengan sekata.

(6) Taburkan daun bawang sebelum hidang

No comments:

Post a Comment