BAHAN A
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan bijirin nestum original/nestum honey (ramas)
BAHAN B
125 gm butter
1/2 cawan gula kastor *boleh kurangkan dlm 2 sudu kucil jika x nak manis sgt
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
HIASAN
Bijirin nestum, ceri, almonds nibs, chocolate chips..( ikut suka)
CARANYA
- Satukan semua bahan A dan ketepikan
- Pukul Bahan B, butter dan gula hingga sebati dan masukkan esen vanila dan telur. Pukul hingga sebati.
- Masukkan Bahan A dan uli hingga jadi doh lembut. Balut dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 min.
- Keluarkan adunan dan bentukkan adunan. Golekkan dengan nestu atau letak hiasan yang disukai dan susun dalam dulang.
- Bakar pada suhu 150 darjah celcius, selama 20 min hingga keperangan.
Resepi: Intan Razli
No comments:
Post a Comment