BAHAN
600 gram ayam ( Dipotong nipis )
1/2 cawan buah prune (dibuang biji & dikisar halus)
5 sudu makan sos tomato
4 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan rempah kari
4 sudu makan minyak masak
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
5 sudu makan sos tomato
4 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan rempah kari
4 sudu makan minyak masak
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
BAHAN B (dikisar) :-
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
CARANYA
Ayam dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili kisar dan kicap pekat. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan pecah minyak. Masukkan daging dan air, kemudian kacau rata. Masakkan sehingga ayam lembut. Masukkan buah prune yang sudah dikisar halus dan garam. Biarkan sehingga kuah pekat. Sesuai untuk dihidangkan dengan nasi putih, nasi minyak atau pun nasi beriani. Ayam boleh digantikan dengan daging.
Resepi: Nanni Parveen
No comments:
Post a Comment