Tuesday, 16 July 2013

Talam Suji...

BAHAN LAPISAN BAWAH
140 gm tepung suji
20 gm tepung gandum
2 biji telur
120 gm gula halus
700 ml santan cair
Sedikit pewarna kuning
1/2 sk garam



CARANYA
1) Campurkan semua bahan didlm periuk bersama tepung suji dan pewarna kuning... Kacau sebati dan kacau atas api sederhana hingga separuh masak.
2) Masukkan kedlm loyang... Alaskan dgn plastik dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.


BAHAN LAPISAN ATAS
2 biji telur
700 ml santan pekat
1 sk esen vanilla
1/2 sk garam
150 gm tepung gandum
60 gm gula halus
200 gm gula melaka
1 sk coklat emulco


CARANYA
1) Cincang gula melaka.
2) Kisar semua bahan dan masak hingga naik wap dan tuangkan keatas lapisan bawah td.
3) Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
4) Tunggu kuih sejuk baru dipotong...


Resepi: Noraini Mohd Amin


Photo: <3 Talam Suji <3

Bahan2 lapisan bawah:

140 gm tepung suji
20 gm tepung gandum
2 biji telur
120 gm gula halus
700 ml santan cair
Sedikit pewarna kuning
1/2 sk garam

Cara2nya:

1) Campurkan semua bahan didlm periuk bersama tepung suji dan pewarna kuning... Kacau sebati dan kacau atas api sederhana hingga separuh masak.
2) Masukkan kedlm loyang... Alaskan dgn plastik dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.

Bahan2 lapisan bawah:

2 biji telur
700 ml santan pekat
1 sk esen vanilla
1/2 sk garam
150 gm tepung gandum
60 gm gula halus
200 gm gula melaka
1 sk coklat emulco

Cara2nya:

1) Cincang gula melaka.
2) Kisar semua bahan dan masak hingga naik wap dan tuangkan keatas lapisan bawah td.
3) Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
4) Tunggu kuih sejuk baru dipotong...

SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment