Wednesday, 17 July 2013

Biskut Almond Rocher..


BAHAN
BAHAN A:

• 100gm mentega
• 40gm gula kastor
• 1 sudu makan susu
• pekat manis
• 1/2 sudu makan pes mocca

BAHAN B:
• 30gm cornflakes dikisar halus
• 10gm badam kisar
• 10gm croquant
• 40gm tepung jagung
• 1/2 sudu makan tepung beras
• 120gm tepung gandum


BAHAN HIASAN:

• 3 biji telur putih
• Sedikit badam cincang
• Coklat masakan putih
• Coklat putih


CARA MEMASAK:

1. Sebatikan semua bahan A hingga rata.
2. Masukkan kesemua bahan B dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Ambil 1/2 sudu makan adunan dan bentukkan menjadi bujur.
4. Celupkan ke dalam putih telur dan golekkan ke dalam badam cincang.
5. Susun dalam dulang pembakar dan bakar selama 30 minit pada suhu 150˚C.
6. Apabila sejuk, celupkan dalam coklat masakan dan lorekkan dengan coklat putih di atasnya.
Resepi: Editorial Rasa

Photo: ALMOND ROCHER
Oleh: EDITORIAL RASA
Tarikh: 12 Julai 2013 

Waktu memasak: 30 minit
Saiz hidangan: 40 biji
 
BAHAN-BAHAN:
 
Bahan A:
• 100gm mentega
• 40gm gula kastor
• 1 sudu makan susu
• pekat manis
• 1/2 sudu makan pes mocca
 
 
Bahan B:
• 30gm cornflakes |dikisar halus
• 10gm badam kisar
• 10gm croquant
• 40gm tepung jagung
• 1/2 sudu makan tepung beras
• 120gm tepung gandum
 
Bahan Hiasan:
• 3 biji telur putih
• Sedikit badam cincang
• Coklat masakan putih
• Coklat putih
 
 
CARA MEMASAK:
 
1. Sebatikan semua bahan A hingga rata.
2. Masukkan kesemua bahan B dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Ambil 1/2 sudu makan adunan dan bentukkan menjadi bujur.
4. Celupkan ke dalam putih telur dan golekkan ke dalam badam cincang.
5. Susun dalam dulang pembakar dan bakar selama 30 minit pada suhu 150˚C.
6.  Apabila sejuk, celupkan dalam coklat masakan dan lorekkan dengan coklat putih di atasnya.

No comments:

Post a Comment