BAHAN UNTUK MUSHROOM SOUP:
Cendawan shitakee direndam dan di dadu halus
Cendawan butang dicuci bersih dan didadu
Sekeping dada ayam dicincang
Bawang putih dan bawang besar di cincang halus
3 sudu tepung gandum
Serbuk Lada sulah
Serbuk Lada hitam
Stok ayam samada dibuat sendiri or beli yg sedia ada
Garam
Cendawan shitakee direndam dan di dadu halus
Cendawan butang dicuci bersih dan didadu
Sekeping dada ayam dicincang
Bawang putih dan bawang besar di cincang halus
3 sudu tepung gandum
Serbuk Lada sulah
Serbuk Lada hitam
Stok ayam samada dibuat sendiri or beli yg sedia ada
Garam
CARANYA
Tumis bawang besar dan putih hingga naik bau
Masukkan cendawan dan ayam cincang
Kacau sebati
Masukkan 1/2 stok ayam dan biarkn mendidih
1/2 lagi stok ayam di bancuh dengan tepung
Pastikan tidak berketul
Bila soup dh mendidih..masukkancampuran stok ayam dgn tepung dan teruskan mengacau supaya tidak berkerak
Soup akn menjadi likat..perisakan dengan garam, lada sulah dan black pepper..
Masukkan cendawan dan ayam cincang
Kacau sebati
Masukkan 1/2 stok ayam dan biarkn mendidih
1/2 lagi stok ayam di bancuh dengan tepung
Pastikan tidak berketul
Bila soup dh mendidih..masukkancampuran stok ayam dgn tepung dan teruskan mengacau supaya tidak berkerak
Soup akn menjadi likat..perisakan dengan garam, lada sulah dan black pepper..
BAHAN UNTUK GARLIC BREAD
Roti perancis dipotong slanting
Mentega atau margerin
Garam
Beberapa ulas bawang putih
Oregano
CARANYA
Cincang bawang putih hingga halus
Masukkn dlm mentega atau margerin
Tambahkn garam dn oregano
Kacau sebati
Sapukn atas roti yg telah dipotong
Masukkn dlm oven
Dan bakar dengan suhu150 drjh celcius api atas bawah
Hingga keperangan
Hidangkan bersama mushroom soup..
No comments:
Post a Comment