BAHAN:2 sudu besar Minyak masak
2 sudu besar Minyak sapi
1 labu Bawang besar ( didadu )
3 ulas Bawang putih ( dicincang halus )
500g Beras basmathi ( direndam 10 minit )
850ml Air
50ml Susu segar
3 sudu besar Sos tomato
2 sudu besar Sos Plam
100g Cili Boh
1 sudu besar Garam
80g Hirisan badam panggang
Sedikit Bawang goreng
BAHAN A:1 batang Kulit kayu manis
3 kuntum Bunga lawang
3 biji Buah pelaga
2 helai Daun pandan ( disimpulkan )
BAHAN B:
½ biji Lada benggala hijau ( didadu )
1 biji Tomato ( dibuang biji & didadu )
200g Nenas ( didadu )
CARANYA(1) Panaskan minyak masak dan minyak sapi.
(2) Tumis bahan (A), bawang besar dan bawang putih.
(3) Bila naik bau, masukkan beras, air, susu, sos tomato, cili boh, Perencah Pati ayam dan Garam.
(4) Masak hingga mendidih kemudian perlahankan api dan tutup periuk.
(5) Bila nasi masak, gaulkan dengan bahan B.
(6) Taburkan badam dan bawang goreng di atasnya.
Resepi: Chef Arm
No comments:
Post a Comment