170 marjerin/butter
50gm gula aising
1 biji telur gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
CARANYA
1) marjerin + gula diputar.
2) masukkan telur dan esen vanilla. Putar.
3) masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4) uli hingga doh menjadi lembut.
5) ambil adunan dan tekan kedalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
6) 170C selama 20-25 minit.
*tunggu crust betul2 sejuk sebelum letakkan blueberry/jem dan cheese.
BAHAN UNTUK CHEESE FILLING
250gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur gred B
1/2 sudu teh esen vanilla
CARANYA
1) putar cream cheese dan gula hingga berkrim
2) masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3) masukkan blueberry/jem ke dalam kulit tart yg sudah dibakar tadi.
4) Masukkan cheese ke atas blueberry sehingga penuh dan tertutup
5) Proses melorek atas cheese ikut design masing2.
6) Bakar selama 5 minit pada suhu 170C.
Resepi: Athirah Hani
cc: www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment