Tuesday, 16 July 2013

Bluberry Cheese Tart..

BAHAN UNTUK SHELL / CRUST 
170 marjerin/butter
50gm gula aising
1 biji telur gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart



CARANYA
1) marjerin + gula diputar.
2) masukkan telur dan esen vanilla. Putar.
3) masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4) uli hingga doh menjadi lembut.
5) ambil adunan dan tekan kedalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
6) 170C selama 20-25 minit.

*tunggu crust betul2 sejuk sebelum letakkan blueberry/jem dan cheese.



BAHAN UNTUK CHEESE FILLING 
250gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur gred B
1/2 sudu teh esen vanilla



CARANYA


1) putar cream cheese dan gula hingga berkrim
2) masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3) masukkan blueberry/jem ke dalam kulit tart yg sudah dibakar tadi.
4) Masukkan cheese ke atas blueberry sehingga penuh dan tertutup
5) Proses melorek atas cheese ikut design masing2.
6) Bakar selama 5 minit pada suhu 170C.


Resepi: Athirah Hani
cc: www.facebook.com/bukuresepi





Photo: Blueberry Cheese Tart
Oleh:Athirah Hani
cc: www.facebook.com/bukuresepi

bahan2 buat shell/crust:
170 marjerin/butter
50gm gula aising
1 biji telur gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

step: 
1) marjerin + gula diputar.
2) masukkan telur dan esen vanilla. Putar.
3) masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4) uli hingga doh menjadi lembut.
5) ambil adunan dan tekan kedalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
6) 170C selama 20-25 minit.

*tunggu crust betul2 sejuk sebelum letakkan blueberry/jem dan cheese.

Bahan2 buat cheese:
250gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur gred B
1/2 sudu teh esen vanilla

step:
1) putar cream cheese dan gula hingga berkrim
2) masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3) masukkan blueberry/jem ke dalam kulit tart yg sudah dibakar tadi.
4) Masukkan cheese ke atas blueberry sehingga penuh dan tertutup 
5) Proses melorek atas cheese ikut design masing2.
6) Bakar selama 5 minit pada suhu 170C.

No comments:

Post a Comment