BAHAN ~ 1 cawan sagu
~ Air panas betul2 panas
~ 1 tin Susu Cair (Boleh juga guna santan)
~ Inti kesukaan ( letak inti kacang merah, senang beli je yg dah siap )
~ 1 cawan gula
CARANYA
KUAH
~ Susu cair masuk dalam periuk tambahkan air panas 3 cawan dan gula kacau sebati
**Boleh masak atas api perlahan sambil kacau jangan samp pecah minyak plak.
SAGU
~ Masukkan air panas ke dalam sagu dan kacau jangan lembik sangat nanti susah nak bulatkan
~ Kacau sebati dah sejuk sikit blh lah dibulat leperkan
~ Masukkan inti dan bulatkan doh
~ Rebus air dalam periuk dah mengelegak bolah masukkan sagu yang dibulatkan tadi
~ Bila sagu dah timbul angkat dan masukkan ke dalam kuah
~ Sedia untuk di ngap
**Masa nak bulat leperkan sagu tu celup tgn dalam air baru senang kalu x sagu tu melekat je kat tgn.
Resepi: Min Rosli
cc: www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment