Tuesday, 23 July 2013

Sambal Ikan Panggang..

BAHAN3 Sudu makan minyak digoreng untuk menumis
Santan pekat dari 1 biji kelapa
1 sudu teh air asam jawa

BAHAN KISAR
16 biji lada merah
1 cm kencur (dibakar)
1 cm halia (dibakar)
6 biji buah keras (digoreng)
6 biji bawang merah (dibakar)
2 biji bawang putih (dibakar)
1 sudu makan gula merah
1 sudu teh garam

CARANYATumis semua bahan2 yang telah diblended.
Masukan santan pekat dan air asam jawa, diaduk hingga kental.
Angkat, siram di atas ikan panggang yang masih panas.
Resepi: Putra Bugis Temasek

Sambal ikan panggang 
Bahan2nya
3 Sudu makan minyak digoreng untuk menumis
 Santan pekat dari 1 biji kelapa
1 sudu  teh air asam jawa 
Bahan2 dikisar
16 biji lada merah
1 cm kencur (dibakar)
1 cm halia (dibakar)
6 biji buah keras (digoreng)
6 biji bawang merah (dibakar)
2 biji bawang putih (dibakar)
1 sudu makan gula merah
1 sudu the garam 
Cara2nya
Tumis semua bahan2 yang telah diblended.Masukan santan pekat dan air asam jawa, diaduk hingga kental.Angkat, siram di atas ikan panggang yang masih panas
Selamat mencoba

No comments:

Post a Comment