BAHAN INTI
1/2 kg aging cincang
1 biji bawang basar (dipotong dadu)
4 biji bawang kecil (dikisar halus)
3 biji bawang putih (dikisar halus)
3 sudu makan serbuk kari daging
1/2 kg aging cincang
1 biji bawang basar (dipotong dadu)
4 biji bawang kecil (dikisar halus)
3 biji bawang putih (dikisar halus)
3 sudu makan serbuk kari daging
BAHAN UNTUK LAPISAN KULIT:
Cream crackers secukupnya
2 cawan santan
1 cawan susu cair
3 biji telur
sedikit garam
Daun sop/bawang
Cili merah/hijau dihiris
CARANYA
1)Masak inti seperti biasa...tumiskan bahan2 kisar dah wangi masukkan rempah kari dan diikuti dgn daging kisar...nak letak kentang pun boleh...perasakan ngan garam dan gula (saya buat letak kentang) masak hingga kering dan sejukkan.
2)Masak susu cair dan santan hingga mendidih...masukkan garam..dan angkat.
3)Masukkan biskut satu persatu dlm campuran santan dan susu yg masih panas dan aturkan dlm loyang yg disapu majerin...alaskan kertas minyak.
4)Biskut jangan direndam terlalu lama nanti lembek...apabila dah celup terus susun dlm loyang...taburkan inti,daun sop,cili...tuangkan telur yg telah dikocok dan buatlah lapisan seterusnya...4 lapisan biskut 3 lapisan inti.
5)Akhir sekali tuangkan lebihan santan dan susu (agak2 dlm 4 senduk) dan telur diatas...bolehlah dibakar sehingga masak dlm 45 minit-1 jam.
(Bahan2 ikut banyak mane nak buat dan besar mane loyang)....dah siap...sejukkan...
Resepi: Zunainah Paiman
No comments:
Post a Comment