Wednesday, 17 July 2013

Kuih Talam Pulut Hitam..

Talam pulut hitam

bahan2

Lapisan bawah
100 gm pulut hitam
200 gm pulut pulut
150 ml santan pekat
150 ml air
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan.
Lapisan atas
140 gm gula
40 gm tepung jagung
40 gm tepung gandum
1/2 sudu garam
200 ml santan pekat
200 ml air
Sedikit pewarna hijau
Sedikit pewarna kuning
Sedikit perasa pandan
Cara cara
Rendam kedua dua beras pulut selama lebih kurang 6 jam.
Toskan, masukkan santan,air,garam dan daun pandan kedalam beras pulut dan kukus sehingga masak.Keluarkan dan masukkan kedalam bekas yg sesuai dan tekan sehingga mampat dan kukus semula selama 5 minit. Ketepikan.
Untuk lapisan atas, Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga sedikit pekat, kemudian tuang keatas lapisan pulut tadi. Kukus semula sehingga masak. Sejukkan sebelum dipotong.

by haliza
BAHAN
LAPISAN BAWAH
100 gm pulut hitam
200 gm pulut pulut
150 ml santan pekat
150 ml air
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan


LAPISAN ATAS
140 gm gula
40 gm tepung jagung
40 gm tepung gandum
1/2 sudu garam
200 ml santan pekat
200 ml air
Sedikit pewarna hijau
Sedikit pewarna kuning
Sedikit perasa pandan
CARANYA
Rendam kedua dua beras pulut selama lebih kurang 6 jam.
Toskan, masukkan santan,air,garam dan daun pandan kedalam beras pulut dan kukus sehingga masak.Keluarkan dan masukkan kedalam bekas yg sesuai dan tekan sehingga mampat dan kukus semula selama 5 minit. Ketepikan.
Untuk lapisan atas, Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga sedikit pekat, kemudian tuang keatas lapisan pulut tadi. Kukus semula sehingga masak. Sejukkan sebelum dipotong.

Resepi: haliza

No comments:

Post a Comment