BAHAN:
1 tin tepung jagung cap butterfly (dlm tin kaler orange)
1 tin tepung gandum
200 gm gula icing
7 biji kuning telur
2 sudu esen vanilla
350 gram Buttercup (uli sampai doh lembut & boleh paip ke dlm acuan) selalu saye x pernah sukat sukatan buttercup ni saye uboh skit2 & uli hingga jadi doh yg lembut tapi oleh sbb banyak sangat kwn yg tanya sukatannya.. semlm saye wat & sukat sukatannya.. saye guna Buttercup yg dlm tin ye..
1 tin tepung jagung cap butterfly (dlm tin kaler orange)
1 tin tepung gandum
200 gm gula icing
7 biji kuning telur
2 sudu esen vanilla
350 gram Buttercup (uli sampai doh lembut & boleh paip ke dlm acuan) selalu saye x pernah sukat sukatan buttercup ni saye uboh skit2 & uli hingga jadi doh yg lembut tapi oleh sbb banyak sangat kwn yg tanya sukatannya.. semlm saye wat & sukat sukatannya.. saye guna Buttercup yg dlm tin ye..
CARANYA:
Campur kuning telur dan esen vanilla. Kacau manja2 ek, then tuang atas tepung jagung, tepung gandum dan gula icing tadi.. bagi rata, kemudian bubuh butter.Bubuh butter sikit2 sehingga menjadi doh yg lembut. Paip guna acuan semperit panjang. Bakar suhu 140 dlm 17 minit (saye guna acuan yg biskutnya nipis je.. so cepat masak) so kalo tebal.. lama la sikit nk membakarnya. Kalau guna acuan mcm saiz saye ni dpt lebih kurang 230 keping.
sukatan tepung gandum tu.. guna tin tepung jagung tu utk sukat dia
Resepi: LinaKz Shaari
cc:www.facebook.com/bukuresepi
Salam...nak tanya mana dekat mana nak dapatkan tepung jagung cap butterfly ni..dah banyak tempat saya cari tapi takde jual...prefer kawasan kl...
ReplyDelete