CARANYA
- satukan Bhn A (serbuk badam+gula+3 biji telur) - pukul dlm 10 minit
- tambahkan lg 3 biji telur dan pukul lg dlm 10 minit
- ambil 4sb adunan Bhn A td dan campurkan dalam Bhn B yang telah dicairkan - ketepikan
- masukkan baki Bhn A tadi ke dlm Bhn C - kaup balik dengan spatula - ketepikan
- pukul Bhn D (putih telur) hingga berbuih
- masukkan gula - terus putar hingga kental
- ambil 1/3 adanan Bhn D td dan campur dalam adunan tepung almond - kaup balik hingga sebati
- masukkan bakinya dan kaup balik perlahan hingga sebati
- akhir sekali masukkan adunan butter dan kaup balik lg hingga sebati
- bahagikan 2
- masukkan dalam 2 loyang 8x8
- bakar 20 minit @ 175C hingga perang
- bila kek dah sejuk..setiap loyang potong kpd 2 bahagian..menjadi 4 keping kek - ketepikan
- satukan Bhn A (serbuk badam+gula+3 biji telur) - pukul dlm 10 minit
- tambahkan lg 3 biji telur dan pukul lg dlm 10 minit
- ambil 4sb adunan Bhn A td dan campurkan dalam Bhn B yang telah dicairkan - ketepikan
- masukkan baki Bhn A tadi ke dlm Bhn C - kaup balik dengan spatula - ketepikan
- pukul Bhn D (putih telur) hingga berbuih
- masukkan gula - terus putar hingga kental
- ambil 1/3 adanan Bhn D td dan campur dalam adunan tepung almond - kaup balik hingga sebati
- masukkan bakinya dan kaup balik perlahan hingga sebati
- akhir sekali masukkan adunan butter dan kaup balik lg hingga sebati
- bahagikan 2
- masukkan dalam 2 loyang 8x8
- bakar 20 minit @ 175C hingga perang
- bila kek dah sejuk..setiap loyang potong kpd 2 bahagian..menjadi 4 keping kek - ketepikan
MOCHA BUTTERCREAM
100g putih telur (dlm 3 biji)
200g gula kastor
300g unsalted butter - SCS -potong kiub (saya guna buttercup shj)
1/2 sb mocha paste (saya x letak..xde stok)
1sk coffee oil @ coffee esen @ coffee paste @ 1 1/2sb coffee emulco (saya letak 1pkt indocafe 3 in 1)
200g gula kastor
300g unsalted butter - SCS -potong kiub (saya guna buttercup shj)
1/2 sb mocha paste (saya x letak..xde stok)
1sk coffee oil @ coffee esen @ coffee paste @ 1 1/2sb coffee emulco (saya letak 1pkt indocafe 3 in 1)
CARANYA
- satukan putih telur + gula dalam mangkuk dan guna kaedah double boiler,kacau hingga gula hancur..jgn sampai putih telur masak
- alihkan dari api...pukul hingga berkilat dan kental
- masukkan butter satu persatu sambil pukul sebati
- masuk coffee emulco + mocha paste - pukul sebati
- satukan putih telur + gula dalam mangkuk dan guna kaedah double boiler,kacau hingga gula hancur..jgn sampai putih telur masak
- alihkan dari api...pukul hingga berkilat dan kental
- masukkan butter satu persatu sambil pukul sebati
- masuk coffee emulco + mocha paste - pukul sebati
CHOCOLATE GANACHE
200g dark chocolate compound
200g milk chocolate compound
7g unsalted butter (saya guna buttercup)
250g fresh cream
250g fresh cream
CARANYA
- double boiler fresh cream hingga berbuih..
- masukkan ke 2 2 chocolate kacau hingga cair
- masukkan butter dan kacau hingga sebati
- double boiler fresh cream hingga berbuih..
- masukkan ke 2 2 chocolate kacau hingga cair
- masukkan butter dan kacau hingga sebati
COFFEE SYRUP
100ml espresso panas @ nescafe 3 in 1
CARA MELAPIS
- kek --> sapu coffee syrup pd permukaan kek --> sapukan 1/2 adunan mocha buttercream --> kek --> sapu coffee syrup pd permukaan kek --> ratakan chocolate ganache --> kek --> sapukan coffee syrup --> sapukan baki mocha buttercream --> kek --> sapukan coffe syrup
- sejukkan kek dlm 1 jam
- curahkan chocolate ganache
- kemaskan tepi kek
- deko ikot suke hati
- kek --> sapu coffee syrup pd permukaan kek --> sapukan 1/2 adunan mocha buttercream --> kek --> sapu coffee syrup pd permukaan kek --> ratakan chocolate ganache --> kek --> sapukan coffee syrup --> sapukan baki mocha buttercream --> kek --> sapukan coffe syrup
- sejukkan kek dlm 1 jam
- curahkan chocolate ganache
- kemaskan tepi kek
- deko ikot suke hati
Resepi: Eyna Haneyna & Azlita Aziz
No comments:
Post a Comment