BAHAN :
Tepung pulut
Pati air daun pandan
Secukup garam
* Tepung pulut n garam disatukan. Tuang air pandan sedikit2 hingga menjadi doh (jgn terlalu lembut sbb nnti bila dimasak, tepung pulutnya akan mengembang n lembik)
Sedikit pewarna hijau jika suka
AIR GULA MELAKA
Kelapa parut putih
Sedikit garam
* Satukan n gaul rata..Masak hingga agak lembab, jgn terlalu kering. Ketepikan.
CARANYA
Panaskan air dlm periuk hingga mendidih. Ambil sedikit doh n gentel hingga jadi bebola pastu tekan ditengahnya supaya berlekuk, terus masukkan kedlm air yg mendidih hingga timbul n betul2 masak.
Bila dah masak, ceduk n masukkan kedlm mangkuk yg berisi air biasa. Buat sampai habis.
Akhir sekali, toskan puteri mandi n gaul rata dgn kelapa yg telah dimasak dgn air gula itu tadi.
Resepi: Shima Masz
No comments:
Post a Comment