Tuesday, 23 July 2013

Donut/Pau Sambal/Roti Goreng ...

DONAT/PAU SAMBAL/ROTI GORENG
Oleh:Isma Maisarah
cc: www.facebook.com/bukuresepi

500gm tepung roti/tepung gandum (selalunyer saya gune tepung gandum je)
100gm gula
11gm yis segera
4 biji kuning telur
200ml air suam
100gm marjerin/butter (kdg2 saya gune minyak masak je 100ml)
1 sudu kecil garam
sedikit esen vanila (optional)

Cara2:

1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata, masukkan gula, kuning telur & tambahkan air suam dan kacau rata.

2. masukkan garam & butter dan uli hingga menjadi doh, jika doh melekat banting2kan doh..kemudian uli..selang selikan..hingga doh menjadi lembut, kenyal & x melekat di tangan.

3. Rehatkan doh 30 minit, setelah doh naik tumbuk2 doh, canai & terap atau nak letak sosej ke..ikut selera masing2 lah, rehatkan doh sekali lg selama 30 minit. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan api perlahan..
BAHAN500gm tepung roti/tepung gandum (selalunyer saya gune tepung gandum je)
100gm gula
11gm yis segera
4 biji kuning telur
200ml air suam
100gm marjerin/butter (kdg2 saya gune minyak masak je 100ml)
1 sudu kecil garam
sedikit esen vanila (optional)
CARANYA1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata, masukkan gula, kuning telur & tambahkan air suam dan kacau rata.

2. masukkan garam & butter dan uli hingga menjadi doh, jika doh melekat banting2kan doh..kemudian uli..selang selikan..hingga doh menjadi lembut, kenyal & x melekat di tangan.

3. Rehatkan doh 30 minit, setelah doh naik tumbuk2 doh, canai & terap atau nak letak sosej ke..ikut selera masing2 lah, rehatkan doh sekali lg selama 30 minit. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan api perlahan..
Resepi: Isma Maisarah
cc: www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment