BAHAN1 ekor (sederhana) Bawal putih ( dipotong besar )
2 biji Tomato ( dipotong 4 )
½ cawan Sayur Asin
½ cawan Bunga Kubis
2 sudu besar Daun ketumbar ( dipotong halus )
½ sudu teh Garam
1 sudu teh Gula
1 sudu besar Minyak masak
1.5 liter Air
1 sudu besar Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Serbuk Lada Putih
BAHAN (A) :4 biji Cili merah ( dihiris )
2 hiris Asam keping
4 ulas Bawang merah ( dihiris )
4 bij Cili padi ( dihiris )
2 hiris Halia
1 tangkai Serai ( dihiris )
CARANYA(1) Panaskan minyak, goreng bahan (A) hingga naik bau. Tambahkan air, didihkan.
(2) Masukkan sayur masin, reneh sup selama ½ jam, kemudian tambahkan ikan dan kubis bunga, didihkan. Akhirnya masukkan tomato.
(3) Tambah rasa dengan Garam, Serbuk Lada Putih, Gula dan Perencah Pati Ayam. Taburkan daun ketumbar sebelum hidang.
Resepi: Chef Arm
No comments:
Post a Comment