Wednesday, 24 July 2013

Sup Ikan Masam Pedas..

BAHAN1 ekor (sederhana) Bawal putih ( dipotong besar )
2 biji Tomato ( dipotong 4 )
½ cawan Sayur Asin
½ cawan Bunga Kubis
2 sudu besar Daun ketumbar ( dipotong halus )
½ sudu teh Garam
1 sudu teh Gula
1 sudu besar Minyak masak
1.5 liter Air
1 sudu besar Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Serbuk Lada Putih


BAHAN (A) :4 biji Cili merah ( dihiris )
2 hiris Asam keping
4 ulas Bawang merah ( dihiris )
4 bij Cili padi ( dihiris )
2 hiris Halia
1 tangkai Serai ( dihiris )

CARANYA(1) Panaskan minyak, goreng bahan (A) hingga naik bau. Tambahkan air, didihkan.
(2) Masukkan sayur masin, reneh sup selama ½ jam, kemudian tambahkan ikan dan kubis bunga, didihkan. Akhirnya masukkan tomato.
(3) Tambah rasa dengan Garam, Serbuk Lada Putih, Gula dan Perencah Pati Ayam. Taburkan daun ketumbar sebelum hidang.

Resepi: Chef Arm


SUP IKAN MASAM PEDAS.

Bahan-bahan:

1 ekor (sederhana) Bawal putih ( dipotong besar )
2 biji Tomato ( dipotong 4 )
½ cawan Sayur Asin
½ cawan Bunga Kubis
2 sudu besar Daun ketumbar ( dipotong halus )
½ sudu teh Garam
1 sudu teh Gula
1 sudu besar Minyak masak
1.5 liter Air
1 sudu besar Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Serbuk Lada Putih

Bahan (A) :

4 biji Cili merah ( dihiris )
2 hiris Asam keping
4 ulas Bawang merah ( dihiris )
4 bij Cili padi ( dihiris )
2 hiris Halia
1 tangkai Serai ( dihiris )

Cara Menyediakan:

(1) Panaskan minyak, goreng bahan (A) hingga naik bau. Tambahkan air, didihkan.

(2) Masukkan sayur masin, reneh sup selama ½ jam, kemudian tambahkan ikan dan kubis bunga, didihkan. Akhirnya masukkan tomato.

(3) Tambah rasa dengan Garam, Serbuk Lada Putih, Gula dan Perencah Pati Ayam. Taburkan daun ketumbar sebelum hidang.

No comments:

Post a Comment