Sunday, 14 July 2013

Ayam Panggang Black Paper Mayonis..

BAHAN
 - 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
-1 sudu kecil serbuk lada hitam
-2 cm halia ( agak-agak je)
-2 ulas bawang putih
-1/4 biji bawang besar
-2 sudu besar madu
-1 sudu besar gula
-1 sudu kecil kicap manis
-1/2 sudu kecil garam
-2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah 



CARANYA
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, kicap manis madu dan serbuk lada hitam.
2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit atau satu jam, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas, Selamat Mencuba.

( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu )



Resepi: Oleh:Ct Khadijah Ali
cc:www.facebook.com/bukuresepi



No comments:

Post a Comment