BAHAN
250 gm tepung naik sendiri
200 ml santan (saya guna Ayam Brand)
200 gm gula halus
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh ovallette
6 sudu besar ice ream soda
1/2 sudu kecil garam
pewarna mengikut citarasa
CARANYA:
200 ml santan (saya guna Ayam Brand)
200 gm gula halus
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh ovallette
6 sudu besar ice ream soda
1/2 sudu kecil garam
pewarna mengikut citarasa
CARANYA:
1. Pukul telur hingga kembang, masukkan gula n pukul lagi dgn high speed hingga sebati.
2. Masukkan santan, ovallette, esen vanilla, garam dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata..
4. Kemudian masukkan ice cream soda dan putar lagi hingga pekat n sebati..
5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan
6. Lenserkan tin dgn butter, bubuh warna pertama diikuti kedua, ketiga, berselangseli hingga habis.
7. Kukus selama 45 min atau sehingga masak.
*p/s: balut tutup pengukus dgn tuala supaya wap tidak jatuh di atas cake
2. Masukkan santan, ovallette, esen vanilla, garam dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata..
4. Kemudian masukkan ice cream soda dan putar lagi hingga pekat n sebati..
5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan
6. Lenserkan tin dgn butter, bubuh warna pertama diikuti kedua, ketiga, berselangseli hingga habis.
7. Kukus selama 45 min atau sehingga masak.
*p/s: balut tutup pengukus dgn tuala supaya wap tidak jatuh di atas cake
Resepi:kak ChaHaya Shiela
No comments:
Post a Comment