Friday, 26 July 2013

Meringue Kisses...

Meringue Kisses - zita ali

Lebihan putih telur banyak sangat. Dari membajir, lebih baik buat biskut ni. Pasti kanak2 suka.

Bahan2nya: 
2 biji putih telur
180gm gula kaster
1/4 sdk cream of tartar
1/2 sdb tepung jagung

*coklat masakkan sebagai hiasan

Pukul putih telur & cream of tartar hingga kembang bertanduk.
Masukkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul hingga pekat.
Masukkan tepung jagung dan kaup balik hingga adunan rata.

Masukkan dlm piping bag - guna big star noogle dan pipe kan diatas kertas minyak.

Bakar dlm 130C lebih kurang 1 jam atau hingga garing.
Sejukkan dan celup kedlm coklat masakkan yg dh dicairkan (kaedah double boil).

Letak atas kertas minyak hingga coklat keras.

Resepi dari
Periuk belanga zarin.
BAHAN: 
2 biji putih telur
180gm gula kaster
1/4 sdk cream of tartar
1/2 sdb tepung jagung

*coklat masakkan sebagai hiasan



CARANYA
Pukul putih telur & cream of tartar hingga kembang bertanduk.
Masukkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul hingga pekat.
Masukkan tepung jagung dan kaup balik hingga adunan rata.
Masukkan dlm piping bag - guna big star noogle dan pipe kan diatas kertas minyak.

Bakar dlm 130C lebih kurang 1 jam atau hingga garing.
Sejukkan dan celup kedlm coklat masakkan yg dh dicairkan (kaedah double boil).
Letak atas kertas minyak hingga coklat keras.

Resepi: Periuk belanga zarin

No comments:

Post a Comment