Thursday, 25 July 2013

Puding Roti...

BAHAN4 keping roti – buang kulit & carikkan
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
200 ml Santan M&S
650 ml air
10 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula halus
2 sudu besar mentega – cairkan
2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar air panas

CARANYA
1. Kisar roti, telur, susu pekat, santan dan 200 ml air.
2. Jerang baki air, serbuk agar-agar dan gula hingga gula larut.
3. Campurkan roti ke dalam agar-agar. Masukkan mentega dan kacau.
4. Bila mendidih, angkat. Bahagi campuran menjadi 2.
5. Masukkan koko ke dalam satu bahagian.
6. Sendukkan berselang seli ke dalam loyang yang sudah dibasahkan.
7. Bila ‘set’, letak di dalam peti sejuk.



Resipi: Chef Norzailina Nordin @ Selera Rasa M&S
Sumber : Ayu Jalinan Rasa



Puding roti yang mudah membuatnya dan enak dimakan sejuk².. Terima kasih Chef Lin.. Jom cuba..

PUDING ROTI
Resipi: Chef @[283858644991537:274:Norzailina Nordin] @ @[149343015256330:274:Selera Rasa M&S]
Sumber : Ayu @[100001830993081:2048:Jalinan Rasa]

Bahan-bahan:
4 keping roti – buang kulit & carikkan 
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
200 ml Santan M&S
650 ml air
10 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula halus
2 sudu besar mentega – cairkan
2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar air panas

Cara membuat:
1. Kisar roti, telur, susu pekat, santan dan 200 ml air.
2. Jerang baki air, serbuk agar-agar dan gula hingga gula larut.
3. Campurkan roti ke dalam agar-agar. Masukkan mentega dan kacau.
4. Bila mendidih, angkat. Bahagi campuran menjadi 2.
5. Masukkan koko ke dalam satu bahagian.
6. Sendukkan berselang seli ke dalam loyang yang sudah dibasahkan.
7. Bila ‘set’, letak di dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment