Puding roti berjeli
Oleh:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
cc : www.facebook.com/bukuresepi
Untuk lapisan puding:
37g agar2 tali (bukan yg serbuk)
... 1 tin susu
Air secukupnya (air + susu = 8 cawan cecair)
5 keping roti
2 cawan gula ( bleh kurangkan)
Sedikit esen vanilla
Untuk jeli:
2 kotak jelly perisa strawberry
350ml air
Rendam agar2 dalam air setengah jam dan bilas hingga bersih. Masak agar2 bersama air hingga mendidih dan agar2 larut. Masukkan gula dan kacau hingga larut. Tapis dan masukkan semula ke dalam periuk. Koyak2kan roti dan rendam dalam susu. Kisar roti yg direndam tadi hingga halus. Masukkan ke dalam periuk bersama agar2 tadi dan masukkan vanilla. Masak atas api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih.
Cara memasak jeli: Didihkan air dan masukkan jeli. Matikan api dan kacau 5 minit hingga larut.
Cara melapis puding: Tuang sedikit adunan puding ke dalam bekas kecil. Bila hampir keras tuangkan sedikit adunan jeli di atas lapisan pertama tadi. Bila jeli dah keras masukkan adunan puding dan biar hingga hampir keras. Akhir sekali tuang lagi selapis lapisan jeli dan biar hingga beku. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidang.
Selamat mencuba!See more
Oleh:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
cc : www.facebook.com/bukuresepi
Untuk lapisan puding:
37g agar2 tali (bukan yg serbuk)
... 1 tin susu
Air secukupnya (air + susu = 8 cawan cecair)
5 keping roti
2 cawan gula ( bleh kurangkan)
Sedikit esen vanilla
Untuk jeli:
2 kotak jelly perisa strawberry
350ml air
Rendam agar2 dalam air setengah jam dan bilas hingga bersih. Masak agar2 bersama air hingga mendidih dan agar2 larut. Masukkan gula dan kacau hingga larut. Tapis dan masukkan semula ke dalam periuk. Koyak2kan roti dan rendam dalam susu. Kisar roti yg direndam tadi hingga halus. Masukkan ke dalam periuk bersama agar2 tadi dan masukkan vanilla. Masak atas api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih.
Cara memasak jeli: Didihkan air dan masukkan jeli. Matikan api dan kacau 5 minit hingga larut.
Cara melapis puding: Tuang sedikit adunan puding ke dalam bekas kecil. Bila hampir keras tuangkan sedikit adunan jeli di atas lapisan pertama tadi. Bila jeli dah keras masukkan adunan puding dan biar hingga hampir keras. Akhir sekali tuang lagi selapis lapisan jeli dan biar hingga beku. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidang.
Selamat mencuba!See more
No comments:
Post a Comment