Tuesday, 16 July 2013

Masak lemak Daging Salai dan Pisang Muda..

BAHAN
Daging salai  (beli yg dah siap disalai)
Santan cair
Santan pekat
Cili api
Serbuk Kunyit
Serai (ketuk)
Asam keping
Garam
Pisang muda (letak dgn kulit2 sekali)
Pucuk ubi ( guna bahagian yg betul2 pucuk, so x payah rebus.. kalau beli punya kena rebus dulu)


CARANYA

Tumbuk cili api. Masukkan semua bahan kecuali pisang muda & pucuk ubi & santan pekat.
Tunggu sampai daging empuk. Tak lama sangat kalau guna daging batang pinang.
Bubuh santan pekat, pisang muda & pucuk ubi. Dan garam. Siap.



Resepi: LinaKz Shaari

Photo: Masak Lemak Daging Salai + Pisang Muda by LinaKz Shaari
Oleh:LinaKz Shaari
cc:www.facebook.com/bukuresepi

Bahan:
Daging salai (saye beli yg dah siap disalai)
Santan cair
Santan pekat
Cili api
Serbuk Kunyit
Serai (ketuk)
Asam keping 
Garam
Pisang muda (saye boh dgn kulit2 sekali)
Pucuk ubi (saye guna bahagian yg betul2 pucuk, so saye x rebus.. kalau beli punya kena rebus dulu)

Cara:
Tumbuk cili api. Masukkan semua bahan kecuali pisang muda & pucuk ubi & santan pekat. Tunggu sampai daging empuk. Tak lama sangat sbb saye guna daging batang pinang. Bubuh santan pekat, pisang muda & pucuk ubi. Dan garam. Siap. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment