BAHAN:
500g udang dibersihkan
5 biji cili merah dikisar halus
5 ulas bawang merah dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
2cm halia dikisar halus
5 helai daun kari
1 camt serbuk kunyit
1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan manis
1/2 biji limau diambil jus
Santan secukupnya
4 urat kacang panjang dipotong kecil
Garam & serbuk perisa
CARANYA
Satukan serbuk kunyit, serbuk ketumbar & serbuk jintan manis. Bancuh dgn sedikit air utk menjadikan pes yg pekat. Ketepikan.
Tumis bahan2 kisar bersama daun kari hingga wangi. Masukkan bancuhan rempah & goreng hingga garing. Masukkan udang & kacau sebati hingga udang setengah masak. Kecilkan api & masukkan santan. Kacau sehingga kuah agak pekat. Masukkan kacang panjang. Sesuaikan rasa dgn jus limau, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
Nota: Selain kacang panjang boleh jugak menggunakan sayur2an lain spt sayur timun, sayur keladi, ubi kentang, rebung, terung, bendi atau cili hijau.
Resepi: (photo : www.flickr.com/photos/Paalisya/)
500g udang dibersihkan
5 biji cili merah dikisar halus
5 ulas bawang merah dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
2cm halia dikisar halus
5 helai daun kari
1 camt serbuk kunyit
1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan manis
1/2 biji limau diambil jus
Santan secukupnya
4 urat kacang panjang dipotong kecil
Garam & serbuk perisa
CARANYA
Satukan serbuk kunyit, serbuk ketumbar & serbuk jintan manis. Bancuh dgn sedikit air utk menjadikan pes yg pekat. Ketepikan.
Tumis bahan2 kisar bersama daun kari hingga wangi. Masukkan bancuhan rempah & goreng hingga garing. Masukkan udang & kacau sebati hingga udang setengah masak. Kecilkan api & masukkan santan. Kacau sehingga kuah agak pekat. Masukkan kacang panjang. Sesuaikan rasa dgn jus limau, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
Nota: Selain kacang panjang boleh jugak menggunakan sayur2an lain spt sayur timun, sayur keladi, ubi kentang, rebung, terung, bendi atau cili hijau.
Resepi: (photo : www.flickr.com/photos/Paalisya/)
No comments:
Post a Comment