BAHAN
1/2kg daging batang pinang, dihiris nipis. (Jika daging biasa, rebus hingga lembut dahulu).
2 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram *
1/2 sudu besar Nam Pla (sos ikan)*
1 sudu besar sos tomato*
(satukan bahan-bahan *)
garam & gula secukup rasa
minyak masak
daun ketumbar utk hiasan
CARANYA
1. Panaskan minyak, gorengkan hirisan daging hingga kekuningan (separuh masak). Ketepikan.
2. Tumis bawang putih, masukkan cili giling. Kacau hingga cili garing.
3. Masukkan campuran bahan-bahan *. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan hirisan daging semula, kacau. Masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
5. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Resepi :Nadia Fadzil
cc : www.facebook.com/bukuresepi
1/2kg daging batang pinang, dihiris nipis. (Jika daging biasa, rebus hingga lembut dahulu).
2 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram *
1/2 sudu besar Nam Pla (sos ikan)*
1 sudu besar sos tomato*
(satukan bahan-bahan *)
garam & gula secukup rasa
minyak masak
daun ketumbar utk hiasan
CARANYA
1. Panaskan minyak, gorengkan hirisan daging hingga kekuningan (separuh masak). Ketepikan.
2. Tumis bawang putih, masukkan cili giling. Kacau hingga cili garing.
3. Masukkan campuran bahan-bahan *. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan hirisan daging semula, kacau. Masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
5. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Resepi :Nadia Fadzil
cc : www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment