Thursday, 9 May 2013

Tart Telur Kantonis..

BAHAN
225gm tpg gandum
125gm mentega
55gm gula aising
1 biji telur
esen vanila

CARANYA1. Pukul mentega + gula smpai kembang
2. Masuk telur + esen vanila
3. Masuk tpg dan uli jadi doh.

BAHAN FILLING:
3 biji telur
110gm gula kastor
225gm air panas
85gm susu cair
1/2 s/k esen vanila

CARANYA1. Campur gula dlm air panas. Kacau biar gula larut
2. Kacau telur+ susu cair. Campur dlm adunan gula. Kacau sebati. Tapis.
3. Masukkan dlm acuan tat yg telah dibentuk kulitnye.
4. Masuk dlm oven dgn suhu 200c selama 10-15 minit.
5. Turunka suhu 180c. Buka pintu oven dlm 2-3 inci.
6. Bakar lagi dlm 10-15 minit atau hingga masak.

Memasak resepi ni mmg memerlukan kesabaran.
 
 
Photo: Tat Telur Kantonis. Resepi dpt kat satu blog.

225gm tpg gandum
125gm mentega
55gm gula aising
1 biji telur
esen vanila

Cara:
1. Pukul mentega + gula smpai kembang
2. Masuk telur + esen vanila
3. Masuk tpg dan uli jadi doh.

Filling:
3 biji telur
110gm gula kastor
225gm air panas
85gm susu cair
1/2 s/k esen vanila

Cara:
1. Campur gula dlm air panas. Kacau biar gula larut
2. Kacau telur+ susu cair. Campur dlm adunan gula. Kacau sebati. Tapis.
3. Masukkan dlm acuan tat yg telah dibentuk kulitnye.
4. Masuk dlm oven dgn suhu 200c selama 10-15 minit.
5. Turunka suhu 180c. Buka pintu oven dlm 2-3 inci.
6. Bakar lagi dlm 10-15 minit atau hingga masak.

Memasak resepi ni mmg memerlukan kesabaran.

No comments:

Post a Comment