Tuesday, 14 May 2013

Rojak Mamak...

BAHAN CUCUR KERAS
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik (baking powder)
3/4 camt garam
1/2 camt gula...
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus (kat rumah xde cili hijau, pkai cili merah pn boleh)
minyak untuk menggoreng


CARANYA
Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum dihidang.


BAHAN CUCUR LEMBUT
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik (baking powder)
1/4 camt soda bikarbonat (xde dlm resepi asal, sy tmbh utk dapatkan isi cucur yg berongga)
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul

CARANYA
Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.

BAHAN KUAH ROJAK 
300g keledek (sbb tak cukup sy tmbh dgn bbrp biji kentang)
1.5 liter air (agak2 dgn kuantiti keledek, jgn cair or pekat sgt)
Air asam jawa (dari sejemput asam jawa)
3 bj bawang merah - cincang halus
2 bj lada merah - dikisar
1/3 st garam
3 sb gula merah
2 sb gula
20g kacang tanah - digoreng & dikisar halus
1/2 st kicap masak hitam
1/2 sb cuka (sy tak guna)
1/3 cawan minyak masak
a. Rebus keledek sampai empuk. Kisar dengan air rebusan keledek.
b. Blend bawang dan cili merah. Panaskan minyak dan tumis bahan blend bawang dan cili tadi hingga kering. Tuang keledek & kacau, guna api perlahan. Selepas 5 minit masukkan garam,gula dan air asam jawa. Kacau selalu atas api perlahan.
c. Masukkan kacang tanah, kicap hitam dan cuka. Masak sampai terbit minyak. Rasalah masam & manisnya blh di adjust mengikut selera.

BAHAN SAMPINGAN ROJAK 
Tauhu goreng dihiris nipis (rojak dah diposing baru perasan tak goreng tauhu)
Sengkuang (tak pernah lg beli sengkuang kat uk)
Timun dihiris spt btg mancis
Kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
Telur, direbus & dihiris
Tauge dicelur



Photo: ODER ROJAK MEE SAMBIL MENGORAT MAMAK TU,(nak resepi dia)UPA NYA DIA TAK KEDEKUT ...MEH KITA KONGSI RESEPI ROJAK MAMAK NIE..1. Bahan Cucur Keras***
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik (baking powder)
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus (kat rumah xde cili hijau, pkai cili merah pn boleh)
minyak untuk menggoreng

Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum dihidang.

2. Bahan Cucur Lembut***
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik (baking powder)
1/4 camt soda bikarbonat (xde dlm resepi asal, sy tmbh utk dapatkan isi cucur yg berongga)
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul

Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.

3. Bahan Kuah Rojak***
300g keledek (sbb tak cukup sy tmbh dgn bbrp biji kentang)
1.5 liter air (agak2 dgn kuantiti keledek, jgn cair or pekat sgt)
Air asam jawa (dari sejemput asam jawa)
3 bj bawang merah - cincang halus
2 bj lada merah - dikisar
1/3 st garam 
3 sb gula merah
2 sb gula
20g kacang tanah - digoreng & dikisar halus
1/2 st kicap masak hitam
1/2 sb cuka (sy tak guna)
1/3 cawan minyak masak  
a. Rebus keledek sampai empuk. Kisar dengan air rebusan keledek.
b. Blend bawang dan cili merah. Panaskan minyak dan tumis bahan blend bawang dan cili tadi hingga kering. Tuang keledek & kacau, guna api perlahan. Selepas 5 minit masukkan garam,gula dan air asam jawa. Kacau selalu atas api perlahan.
c. Masukkan kacang tanah, kicap hitam dan cuka. Masak sampai terbit minyak. Rasalah masam & manisnya blh di adjust mengikut selera. 

4. Bahan sampingan rojak ***
Tauhu goreng dihiris nipis (rojak dah diposing baru perasan tak goreng tauhu)
Sengkuang (tak pernah lg beli sengkuang kat uk)
Timun dihiris spt btg mancis
Kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan 
Telur, direbus & dihiris 
Tauge dicelur




 

No comments:

Post a Comment