BAHAN: (utk Loyang 5x6")
8 Biji Putih telur
2 Cup Gula
1 Sudu Makan Ovalette
1 Sudu teh Baking powder
1 Sudu Teh Garam
2 Cup Tepung kek ( Saya Guna Tepung Hong Kong)
50gm Santan Serbuk ( 1 Paket)
100ml Santan Pekat (saya guna santan KARA)
1 Sudu Teh Esen Vanila
100ml Minyak Jagung/ Mentega Cair
2 Sudu Makan Seri kaya (asli)
Coffee Emulco secukupnya..
8 Biji Putih telur
2 Cup Gula
1 Sudu Makan Ovalette
1 Sudu teh Baking powder
1 Sudu Teh Garam
2 Cup Tepung kek ( Saya Guna Tepung Hong Kong)
50gm Santan Serbuk ( 1 Paket)
100ml Santan Pekat (saya guna santan KARA)
1 Sudu Teh Esen Vanila
100ml Minyak Jagung/ Mentega Cair
2 Sudu Makan Seri kaya (asli)
Coffee Emulco secukupnya..
Cara2 membuatnya:
Putar Putih Telur Menggunakan kelajuan Sederhana Hingga berbuih...
Masukkan gula, garam, ovalette & Baking Powder..Putar menggunakan kelajuan tinggi ye sehingga menjadi putih & kental..
Kemudian, masukkan pula Tepung kek & santan serbuk...putar sekejap & masukkan juga santan pekat,Esen Vanila, Minyak Jagung/mentega Cair, & Seri kaya .
Putar hingga adunan sebati.....
Bahagikan adunan kepada 2 Bahagian:
1 Bahagian dibiarkan dengan warna yang asal
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan Mocha emuco/Coffee
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking papper & sedikit mentega.. Kukus adunan coklat dahulu 10-15minit @ hingga agak masak barulah tuang adunan Mocha diatasnya.....kukus lagi..last sekali tuang adunan yang asal,& kukus selama 30minit untuk kek masak sepenuhnya.....Dah Siap! Selamat Mencuba!..
Putar Putih Telur Menggunakan kelajuan Sederhana Hingga berbuih...
Masukkan gula, garam, ovalette & Baking Powder..Putar menggunakan kelajuan tinggi ye sehingga menjadi putih & kental..
Kemudian, masukkan pula Tepung kek & santan serbuk...putar sekejap & masukkan juga santan pekat,Esen Vanila, Minyak Jagung/mentega Cair, & Seri kaya .
Putar hingga adunan sebati.....
Bahagikan adunan kepada 2 Bahagian:
1 Bahagian dibiarkan dengan warna yang asal
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan Mocha emuco/Coffee
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking papper & sedikit mentega.. Kukus adunan coklat dahulu 10-15minit @ hingga agak masak barulah tuang adunan Mocha diatasnya.....kukus lagi..last sekali tuang adunan yang asal,& kukus selama 30minit untuk kek masak sepenuhnya.....Dah Siap! Selamat Mencuba!..
No comments:
Post a Comment