Wednesday, 8 May 2013

Cupcake Carrot Cheese ...

BAHAN
4 biji telur kuning
4 biji telur putih
350 ml minyak jagung
100 gm gula castor
80 gm gula perang

150 gm lobak merah parut- 1 btg carrot
250 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
walnut secukupnya- bakar dan cincang (sy lebih suka badam)



CARANYA:
pukul kuning telur sebentar kemudian masukkan minyak dan gula
pukul lagi sampai sebati
satukan tepung, naking powder dan soda bikarbonat
masukkan ke dalam adunan
kaup balik guna senduk sampai sebati
masukkan carrot dan walnut

dalam bekas lain, pukul telur putih sampai kental
masukkan ke dalam adunan sambil sebatikan secara perlahan
masukkan ke dalam cup kertas
bakar selama 20 mnt dgn suhu 160 api atas dan bawah (suhu ikut oven masing2)

BAHAN FROSTING CREAM CHEESE:
250 gm cream cheese-
125 g butter
50 g gula icing

CARANYA
satukan semua bahan dan pukul hingga gebu


Resepi:  Dapur Nuanza


Photo: http://denuanza.blogspot.com/2013/05/cup-kek-carrot-cheese.html

kek carrot cheese

4 biji telur kuning
4 biji telur putih
350 ml minyak jagung
100 gm gula castor
80 gm gula perang

150 gm lobak merah parut- 1 btg carrot
250 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
walnut secukupnya- bakar dan cincang (sy lebih suka badam)

cara:

pukul kuning telur sebentar kemudian masukkan minyak dan gula
pukul lagi sampai sebati
satukan tepung, naking powder dan soda bikarbonat
masukkan ke dalam adunan
kaup balik guna senduk sampai sebati
masukkan carrot dan walnut

dalam bekas lain, pukul telur putih sampai kental
masukkan ke dalam adunan sambil sebatikan secara perlahan
masukkan ke dalam cup kertas
bakar selama 20 mnt dgn suhu 160 api atas dan bawah (suhu ikut oven masing2)

utk frosting cream cheese:

250 gm cream cheese- 
125 g butter
50 g gula icing

cara:

satukan semua bahan dan pukul hingga gebu

No comments:

Post a Comment