BAHAN
3 1/2 cwn tepung gandum (..asal 3cwn)
4 sdt baking powder
1 cwn (180g) butter
2 cwn gula kastor
5 biji putih telur gred A suhu bilik
2 sdt esen vanila
1 ½ cwn ssu segar suhu bilik
pewarna & perisa ikut suka
CARANYA1. ayak tepung & baking powder
2. griss loyang..sy wat saiz 7"...alas baking paper
3. pukul butter & gula hingga kembang...masukkan telur satu2...pukul lagi hingga adunan pekat
4. masukkan tepung selang seli ngan ssu segar...gaul ngan spatula...adunan biar rata sebati
5. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian...sy cuma sendukkan ngan spatula utk satu warna
6. pastu letak pewarna atau perisa ikut suka korang
7. masukkan satu2 adunan dlm loyang & bakar...dah masak...keluarkan...bakar lagi warna lain laksuhu 170 atau ikut oven memasing...15-20min8. dah siap...keluarkan dari loyang..biar sejuk kat redai sblm deco ngan cream.
CREAM CHEESE
250g cream cheese (potong kiub)
100g butter
100g gula icing (blh ejas ikut selera manis)
150ml fresh cream
CARANYAmix mix sebati cream ciz, butter & gula icing hingga lembut & kembang
masukkan fresh cream...teruskan mix hingga gebu.
Resepi: Marizah Miza
hai..salam kenal dr SRC..
ReplyDeletesaya datang sini dan follow.suka tengok macam-macam ada sini.sudi singgah ke blog saya ya, www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq