BAHAN
400 g daging kisar
1/2 cawan bread crumb (kalo xde, gantikan dgn 3 sudu besar tepung jagung)
garam- anggaran 1/4 sudu teh (agak2 ye)
basil kering (jenis serbuk kasar)
lada sulah
3 ulas bwg putih- cincang halus
1 biji bwg besar- cincang halus
400 g daging kisar
1/2 cawan bread crumb (kalo xde, gantikan dgn 3 sudu besar tepung jagung)
garam- anggaran 1/4 sudu teh (agak2 ye)
basil kering (jenis serbuk kasar)
lada sulah
3 ulas bwg putih- cincang halus
1 biji bwg besar- cincang halus
CARANYA
campurkan kesemua bahan
gaul sebati
bulat2 kan ikut saiz suka hati
didihkan air dalam periuk..
masukkan bebola daging (api kecil)
biar hingga bebola timbul ke atas
cedok dan toskan...
(jgn letak byk2 bebola dlm periuk, nti berlaga2 lak...dan pastikan api kecil je)
bebola yg dh siap disejukkan boleh di simpan dalam peti sejuk dan digunakan ikut citarsa- nk goreng ke, bakar ke..
No comments:
Post a Comment