Wednesday, 15 May 2013

Apam Tepung Beras..

BAHAN
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air (Blendkan dengan nasi)
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh yis mauripan
1 cawan gula pasir
1 paket Eno
CARANYA

Blend nasi sejuk dengan cawan air sehingga halus.
Masukkan  tepung beras, tepung gandum, yis mauripan dan 1 cawan gula pasir. Blend sehingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan perap selama 5 jam.
 Selepas 5 jam, masukkan eno dan pewarna ikut suka. Biar seketika.
Masuk ke dalam acuan dan kukus selama 25 minit.
Boleh di makan bersama kelapa parut kukus jika suka.


Resepi: Oleh:Nurmas Mashan
cc : www.facebook.com/bukuresepi



Photo: Apam tepung beras
Oleh:Nurmas Mashan
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

Blend 1 cawan nasi sejuk dengan 1 1/2 cawan air sehingga halus. Masukkan 2 cawan tepung beras, 2 sudu besar tepung gandum, 1 sudu teh yis mauripan dan 1 cawan gula pasir. Blend sehingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan perap selama 5 jam. Selepas 5 jam, masukkan 1 peket eno dan pewarna ikut suka. Biar seketika. Masuk ke dalam acuan dan kukus selama 25 minit. Boleh di makan bersama kelapa parut kukus jika suka

No comments:

Post a Comment