BAHAN
1 1/2 cwn tepung gandum
1/4 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung jagung
1/2 cwn gula pasir..(boleh tambah jika suka lebih manis)
3 cwn santan..
1 camca teh garam
Pewarna merah (ape2 kaler pon boleh)-sy guna sirap ros
1/2 camca teh esen ros (optional)
CARANYA
1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang (8 inci/20 cm) dgn sedikit minyak. Masuk loyang dlm kukusan.
2. Campurkan kesemua bahan kecuali pewarna merah dan esen ros. (sy masukkan sekali esen ros )
3. Tapis adunan dan bahagikan kepada dua bahagian.(sy x tapis sbb blender je semua)
4. Satu bahagian warnakan dengan merah dan campurkan juga esen ros. (sbb aku dh letak td, so x letak dah...tp aku letak sirap ros) Satu bahagian lagi tanpa warna.
5. Mulakan lapisan bawah dgn warna putih. Biarkan selama 6min-8min atau hingga masak baru tindih dgn lapisan seterusnya. Ini tip utk membolehkan lapisan dikopek selapis demi selapis. Lakukan hingga habis.
(sbb sy buat dlm acuan kecil, setiap lapisan sy cuma kukus 2-3 mnt shj...dan lapisan terakhir sy kukus 7 minit)
1 1/2 cwn tepung gandum
1/4 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung jagung
1/2 cwn gula pasir..(boleh tambah jika suka lebih manis)
3 cwn santan..
1 camca teh garam
Pewarna merah (ape2 kaler pon boleh)-sy guna sirap ros
1/2 camca teh esen ros (optional)
CARANYA
1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang (8 inci/20 cm) dgn sedikit minyak. Masuk loyang dlm kukusan.
2. Campurkan kesemua bahan kecuali pewarna merah dan esen ros. (sy masukkan sekali esen ros )
3. Tapis adunan dan bahagikan kepada dua bahagian.(sy x tapis sbb blender je semua)
4. Satu bahagian warnakan dengan merah dan campurkan juga esen ros. (sbb aku dh letak td, so x letak dah...tp aku letak sirap ros) Satu bahagian lagi tanpa warna.
5. Mulakan lapisan bawah dgn warna putih. Biarkan selama 6min-8min atau hingga masak baru tindih dgn lapisan seterusnya. Ini tip utk membolehkan lapisan dikopek selapis demi selapis. Lakukan hingga habis.
(sbb sy buat dlm acuan kecil, setiap lapisan sy cuma kukus 2-3 mnt shj...dan lapisan terakhir sy kukus 7 minit)
Resepi: Dapur Nuanza
No comments:
Post a Comment