450g Buttercup
10 biji telur Gred A
300g gula halus (blh tambah jika nak manis)
1 sudu mkn ovallate
300g Tepung Hong Kong
3/4 Gelas susu pekat manis
20ml susu cair
pewarna coklat,coklat emulco,Serbuk koko
perwarna merah muda,perisa strawberi
pasta keladi,pewarna ungu
pasta oren,pewarna oren....
10 biji telur Gred A
300g gula halus (blh tambah jika nak manis)
1 sudu mkn ovallate
300g Tepung Hong Kong
3/4 Gelas susu pekat manis
20ml susu cair
pewarna coklat,coklat emulco,Serbuk koko
perwarna merah muda,perisa strawberi
pasta keladi,pewarna ungu
pasta oren,pewarna oren....
CARANYA
Pukul mentega bersama gula halus dan ovallate sehingga berwarna putih@kembang
masukkan telur satu per satu..pukul lg srhingga sebati
masukkan tepung hongkong,pukul sebati lg
masukkan susu pekat dan susu cair,pukul sebati...
masukkan telur satu per satu..pukul lg srhingga sebati
masukkan tepung hongkong,pukul sebati lg
masukkan susu pekat dan susu cair,pukul sebati...
bahagikan adunan kepada 12 gelas sama rata..
3 Gelas untuk perisa coklat(pewarna coklat,coklat emulco,serbuk koko)
3 gelas perasa yam(pasta yam dan pewarna ungu)
3 gelas perisa strawberi(pewarna merah muda dan perisa strawberi)
3gelas perisa oren( pasta oren dan pewarna oren)
CARA CARA MEMASAK...
*panaskn ketuhar 250 darjah..
*sediakn loyang berukuran 9×9×3... griskan dgn mentega @kertas minyak...
*masukkan 1 gelas warna coklat ke dlm loyang...ratakn... masukkn dlm ketuhar...
masak selama 5minit sehingga masak(250 darjah, api atas bawah)... setelah masak,tekan kn atas kek dengan penekan kek... jika ada bonjolan, cucuk gunakn lidi @ apa shj dan tekan..
* lapisan ke2 sehingga ke lapisan terakhir guna api ATAS SAHAJA...masak dgn 250darjah selama 5minit atau sehingga keperangan atas kek... jangan hangus....
*Selamat mencuba.....
* lapisan ke2 sehingga ke lapisan terakhir guna api ATAS SAHAJA...masak dgn 250darjah selama 5minit atau sehingga keperangan atas kek... jangan hangus....
*Selamat mencuba.....
Oleh:Sakinah Abd Karim
cc : www.facebook.com/bukuresepi
cc : www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment