Wednesday, 8 May 2013

Black Bottom Cupcakes..

BAHAN UNTUK CUPCAKE 

BAHAN A:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko berkualiti tinggi (imported)
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
2 sudu teh sudu teh baking powder (sudu kfc)
1/2 sudu teh baking soda

(satukan semua bahan ke dalam besen yg agak besar, ketepikan)


BAHAN B:
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
3 biji telur gred A - blender sampai berbuih

(satukan semua bahan b )

BAHAN C:
1 cawan air panas
CARANYA
masukkan bahan B ke dalam bahan A..
gaul sebati sampai hilang ketul2..

bila dh sebati, masukkan air panas
kacau sebati
boleh di tapis agar tiada ketul2 yg kelihatan pada kek nti

isikan ke dalam cup (1/2 cup)
kemudian paipkan adunan cheese di tgh2
(jd, adunan akan naik jadi 3/4 cup)
(terpulang nk paip byk atau skit)

bakar selama 15-20 mnt
sy guna suhu 160 api atas dan bawah
(terpulang pd saiz cup dan ragam oven memasing ye)


ADUNAN CHEESE:
250 gram cream cheese
125 gram butter
1 biji telur
4 sudu besar gula icing

CARANYA
pukul cheese + mentega hingga kembang
masukkan telur- pukul sebati
masukkan gula - pukul lagi hingga adunan kelihatan berkrim tanpa ketul2

isikan adunan ke dalam piping beg. sedia utk di paipkan
Resepi: Dapur Nuanza
black bottom cup kek

bahan utk cup kek

bahan a:

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko berkualiti tinggi (imported)
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
2 sudu teh sudu teh baking powder (sudu kfc)
1/2 sudu teh baking soda

(satukan semua bahan ke dalam besen yg agak besar, ketepikan)

bahan B:

1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
3 biji telur gred A - blender sampai berbuih

(satukan semua bahan b )

bahan C:

1 cawan air panas

cara:

masukkan bahan B ke dalam bahan A..
gaul sebati sampai hilang ketul2..

bila dh sebati, masukkan air panas
kacau sebati
boleh di tapis agar tiada ketul2 yg kelihatan pada kek nti

isikan ke dalam cup (1/2 cup)
kemudian paipkan adunan cheese di tgh2
(jd, adunan akan naik jadi 3/4 cup)
(terpulang nk paip byk atau skit)

bakar selama 15-20 mnt 
sy guna suhu 160 api atas dan bawah
(terpulang pd saiz cup dan ragam oven memasing ye)

adunan cheese:

250 gram cream cheese
125 gram butter
1 biji telur
4 sudu besar gula icing

cara:

pukul cheese + mentega hingga kembang
masukkan telur- pukul sebati
masukkan gula - pukul lagi hingga adunan kelihatan berkrim tanpa ketul2

isikan adunan ke dalam piping beg. sedia utk di paipkan

No comments:

Post a Comment