BAHAN DOH1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan susu pekat
Garam
2 sudu besaryis + air suam
4 sudu besar butter
250ml susu segar
CARANYA
Rendam yis dengan air sampai berbuih
Masukkan semua bahan doh, tuang susu sikit2 sampai doh jadi sebati dan tidak terlalu lembik. Uli sampai doh tidak berketul dan tidak melekat pada tangan.
Perapkan sebentar dalam bekas. tutup dengan kain lembap sampai kembang.
Bila dah kembang, bentukkan bulat-bulat.
Terap dengan acuan bulat supaya mudah dibentuk.
Susun dalam dulang jarak-jarak dan biar kembang lagi dalam 1-2 jam.
Goreng adunan.
Gunting bucu donut untuk paipkan inti kastard dengan menggunakan piping beg ke dalam donut.
Taburkan gula aising.
BAHAN INTI:3 sudu besar tepung custard
1/2 cawan whip cream
1 cawan susu segar
vanilla
gula
CARANYA
Kacau custard dalam air sejuk sampai tidak berketul.
Jerang atas api, masukkan semua bahan lain.
Kacau sampai pekat dan tutup api.
Sejukkan.
Resepi: Syahida Othman
cc : www.facebook.com/bukuresepi
cc : www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment