Wednesday, 8 May 2013

Coroquette..

BAHAN
3-4 biji kentang
seleri atau daun bawang yang dipotong halus
1/2 biji bawang Bombay yang dipotong halus
150 gram ayam atau daging cincang
serbuk roti
cheese
2 biji telur yang dipukul
garam
lada sulah
minyak untuk menggoreng


CARANYA

Rebuskan kentang yang sudah dibuang kulit hingga lembut/empuk
Lenyekkan isi kentang yang lembut tadi di dalam mangkuk.
Panaskan minyak. Setelah minyak panas,tumiskan bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan ayam cincang dan kacaukan sehingga masak.Setelah itu, masukkan pula daun bawang atau seledri, garam dan lada sulah secukup rasa
Masukkan bahan yang sudah digoreng kedalam mangkuk berisi isi kentang . Tambahkan cheese mengikut citarasa . Kemudian kacau hingga rata.
Buat adunan tadi berbentuk bulatan atau bujur
Gaulkan dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan akhir sekali dengan serbuk roti.
Akhir sekali,gorengkan dengan minyak yang panas.
Siap untuk dihidangkan! Sedap dihidangkan dengan sos.
Resepi: Resepi Bonda
Photo: Coroquette

Bahan-bahan :

3-4 biji kentang
seledri atau daun bawang yang dipotong halus 
1/2 biji bawang Bombay yang dipotong halus
v150 gram ayam atau daging cincang
serbuk roti
 cheese
2 biji telur yang dipukul
garam
lada sulah
minyak untuk menggoreng 
 

 Cara masakan :

01.Rebuskan kentang yang sudah dibuang kulit hingga lembut/empuk

02.Lenyekkan isi kentang yang lembut tadi di dalam mangkuk.

03.Panaskan minyak. Setelah minyak panas,tumiskan bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan ayam cincang dan kacaukan sehingga masak.Setelah itu, masukkan pula daun bawang atau seledri, garam dan lada sulah secukup rasa

04.Masukkan bahan yang sudah digoreng kedalam mangkuk berisi isi kentang . Tambahkan cheese mengikut citarasa . Kemudian kacau hingga rata.

05.Buat adunan tadi berbentuk bulatan atau bujur

06.Gaulkan dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan akhir sekali dengan serbuk roti.

07.Akhir sekali,gorengkan dengan minyak yang panas.

08.Siap untuk dihidangkan! Sedap dihidangkan dengan sos.

No comments:

Post a Comment