BAHAN A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung naik sendiri
20g tepung jagung
BAHAN B:
120g gula kastor
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon
CARA UNTUK ADUNAN A
Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler.
Bila dah cair, sejukkan adunan tersebut.
Kemudian, campurkan tepung naik sendiri, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu).
CARA UNTUK ADUNAN B
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 . Lepas tu, masukkan gula & pukul lagi sampai bertanduk .
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B dan gaul smpai sebati.
Sediakan berukuran 8 inci, lapik loyang dengan kertas minyak termasuk di bahagian tepi loyang.
Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek anggaran 1 jam, menggunakan kaedah bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
* bain-marie- isi air dlm loyang berasingan. letakkan di bahagian bawah rak pembakar. Pastikan air di dalam loyang di panaskan terlebih dahulu sebelum meletakkan loyang yg berisi adunan kek ke atas rak pembakar.
**sblm bakar, leh piping ngan filling blueberry, strawberry atau apa2 perisa yg digemari... nk biar plain pun xde hal...masukkan filling dlm piping beg, gunting hujungnya (lubang kecil je) paipkan atas kek ikut corak yang disukai...
slps kek masak, trus telangkupkan kek selama 5 mnt... tp jgn paksa kek kuar.. lepas 5 mnt, kalih blk... tunggu kek sejuk sblm kuarkan dr loyang
No comments:
Post a Comment