Tuesday, 14 May 2013

Muffin Chocolate Chip...

BAHAN
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula perang lembut atau gula castor
2 sudu teh baking powder
1/2 cawan choc chip
(satukan bahan di atas)



BAHAN B:
1/2 cawan minyak jagung
2/3 cawan susu cair
2 biji telur- di pukul
1 sudu teh esen vanila / 1/2 sudu teh serbuk vanila
(satukan bahan di atas)

CARANYA
Masukkan bahan B sedikit2 kedalam bahan A sambul digaul sebati
isikan ke dalam paper cup (3/4 cup)
(nk senang, isikan ke dalam plastik dan paipkan)
tabur sedikit choc chip dan kepingan badam kalau suka (leh ganti dgn badam cincang)
bakar selama 15-20 mnt atau sehingga masak
(sy guna api atas dan bawah dgn suhu 160 darjah- ikut oven memasing ye...)

*minyak jagung leh diganti dgn butter cair (sukatan yg sama), tp aku just letak minyak sbb dh ada penggunaan susu, takut terrlebih berlemak lak)

utk makluman, tekstur muffin agak padat,,, berbeza dgn cup kek.
utk bau wangi, di syorkan guna serbuk vanila menggantikan esen vanilla.


 

Photo: http://denuanza.blogspot.com/2012/03/muffin-di-tengah-malam.html

bahan A:

2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula perang lembut atau gula castor
2 sudu teh baking powder
1/2 cawan choc chip

(satukan bahan di atas)

bahan B:

1/2 cawan minyak jagung
2/3 cawan susu cair
2 biji telur- di pukul
1 sudu teh esen vanila / 1/2 sudu teh serbuk vanila

(satukan bahan di atas)

cara:

Masukkan bahan B sedikit2 kedalam bahan A sambul digaul sebati
isikan ke dalam paper cup (3/4 cup)
(nk senang, isikan ke dalam plastik dan paipkan)
tabur sedikit choc chip dan kepingan badam kalau suka (leh ganti dgn badam cincang)

bakar selama 15-20 mnt atau sehingga masak

(sy guna api atas dan bawah dgn suhu 160 darjah- ikut oven memasing ye...)

*minyak jagung leh diganti dgn butter cair (sukatan yg sama), tp aku just letak minyak sbb dh ada penggunaan susu, takut terrlebih berlemak lak)

utk makluman, tekstur muffin agak padat,,, berbeza dgn cup kek

utk bau wangi, di syorkan guna serbuk vanila menggantikan esen vanilla

No comments:

Post a Comment