Tuesday, 21 May 2013

Puteri Salad ( Seri Muka)....

BAHAN - LAPISAN BAWAH
500 gm beras pulut (rendam selama 30 minit)
400 ml santan cair
Secamca teh garam
2 camca makan minyak masak

BAHAN LAPISAN ATAS
120 gm tepung gandum
3 camca makan tepung jagung
140 g gula halus
3 biji telur
450 ml santan pekat
4 helai daun pandan (kisar dan tapis)
Pewarna hijau secukupnya
1/2 camca teh garam


CARANYA
Campurkan kesemua bahan-bahan lapisan bawah, gaul sehingga rata.
Apabila kukusan cukup panas, masukkan kedalam loyang, kemudian kukus selama 25 atau 30 minit.
Setelah pulut masak, tekan mampat sehingga rata, ketepikan.
Disisi lain, campurkan tepung gandum dengan tepung jagung, setelah itu diayak.
Setelah selesai diayak, campurkan dengan kesemua bahan-bahan lapisan atas, gaul sehingga sebati.
Setelah sebati, tapis, kemudian tuang ke atas adunan pulut yang diketepikan tadi.
Seterusnya, kukus semula sekitar satu jam dengan api sederhana, pastikan penutup kukusan hendaklah ditutup atau dibalut dengan kain, agar wap air tidak jatuh keatas adunan.
Akhir sekali, siap dihidang untuk dinikmati.
 Resepi: Maamon Hj Mohamad
Photo: PUTERI SALAD (SERI MUKA)

Bahan-bahan lapisan bawah:
500 gm beras pulut (rendam selama 30 minit)
400 ml santan cair
Secamca teh garam 
2 camca makan minyak masak
Bahan-bahan lapisan atas:
120 gm tepung gandum
3 camca makan tepung jagung
140 g gula halus 
3 biji telur 
450 ml santan pekat
4 helai daun pandan (kisar dan tapis)
Pewarna hijau secukupnya
1/2 camca teh garam 

Cara-cara membuatnya:
Campurkan kesemua  bahan-bahan lapisan bawah, gaul sehingga rata.
Apabila kukusan cukup panas, masukkan kedalam loyang, kemudian kukus selama 25 atau 30 minit.
Setelah pulut masak, tekan mampat sehingga rata, ketepikan.
Disisi lain, campurkan tepung gandum dengan tepung jagung, setelah itu diayak.
Setelah selesai diayak, campurkan dengan kesemua bahan-bahan lapisan atas,  gaul sehingga sebati.
Setelah sebati, tapis, kemudian tuang ke atas  adunan pulut yang diketepikan tadi.
Seterusnya, kukus semula sekitar satu jam dengan api sederhana, pastikan penutup kukusan hendaklah ditutup atau dibalut dengan kain, agar wap air tidak jatuh keatas adunan.
Akhir sekali, siap dihidang untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment