Tuesday, 14 May 2013

Lompang...

BAHAN
1 gelas air
1/2 gelas gula merah
1/2 gelas gula putih
1/3 gelas pati santan pekat (sy guna santan kotak)
1 gelas tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur makan + air 2 sudu besar
kelapa parut
garam
minyak (sapu pada acuan)

CARANYA
masak bahan bertanda * dan tapiskan.biar sejuk seketika
panaskan periuk kukus dan air 3/4 periuk
Masukkan tepung beras,tepung ubi, pati santan dan bancuhan air kapur kedalam air gula merah yg dimasak tadi
kacau sampai xberketul (kalau berketul tapiskan)
sapu acuan dengan minyak dan masukkan adunan dalam acuan lompang
bila air betul2 mendidih,kukus selama 10-15mnt
bila dah masak hidangkan bersama kelapa parut yg dah digaul garam (kalau nak tahan lama,kukus dlu kelapa parut tersebut)
Resepi:  Naimah Md Ludin
cc : www.facebook.com/bukuresepi


Photo: lompang
Oleh:Naimah Md Ludin
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Resepi 
*1 gelas air
*1/2 gelas gula merah
*1/2 gelas gula putih
1/3 gelas pati santan pekat (sy guna santan kotak)
1 gelas tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur makan + air 2 sudu besar 
kelapa parut
garam
minyak (sapu pada acuan)
cara:
-masak bahan bertanda * dan tapiskan.biar sejuk seketika
-panaskan periuk kukus dan air 3/4 periuk
-Masukkan tepung beras,tepung ubi, pati santan dan bancuhan air kapur kedalam air gula merah yg dimasak tadi
-kacau sampai xberketul (kalau berketul tapiskan)
-sapu acuan dengan minyak dan masukkan adunan dalam acuan lompang
-bila air betul2 mendidih,kukus selama 10-15mnt 
-bila dah masak hidangkan bersama kelapa parut yg dah digaul garam (kalau nak tahan lama,kukus dlu kelapa parut tersebut)

No comments:

Post a Comment