BAHAN
Minyak masak
300 gm kacang tanah (kisar/tumbuk kasar)
200 gm bijan
200 gm gula pasir
Air secukupnya
Minyak masak
300 gm kacang tanah (kisar/tumbuk kasar)
200 gm bijan
200 gm gula pasir
Air secukupnya
CARANYA
Goreng kacang tanah dan bijan tanpa menggunakan minyak secara berasingan, ketepikan.
Kemudian, masak gula pasir sehingga menjadi karamel, selepas itu masukkan air dan kacau perlahan,ketepikan.
Disisi lain, sapu minyak dalam loyang pilihan, setelah itu, taburkan bijan dan kacang tanah yang diketepikan tadi.
Akhir sekali, tuangkan caramel yang diketepikan tadi, sehingga rata.
Potong ketika panas dan siap dihidang,
Sedia untukdinikmati.
***bahan utama resepi ini memerlukan kacang tanah dan bijan yang disangai (goreng tanpa minyak) terlebih dahulu.
Resepi: Maamon Hj Mohamad
No comments:
Post a Comment